Hoppa till huvudinnehåll

Handikappade illa ute i Kina - "Tanken på ifall min son lever längre än jag gör mig förtvivlad"

handikappade föräldralösa barn på ett barnhem i Kina.
handikappade föräldralösa barn på ett barnhem i Kina. Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG personer med funktionsnedsättning,Kina

"Tanken på vad som skulle hända ifall min son lever längre än jag gör mig förtvivlad. Jag ber om ursäkt för att jag inte kan tillåta att det händer."

Det här är ett sammandrag av ett självmordsbrev som har offentliggjorts i kinesiska dagstidningar i det sydliga landskapet Guangdong. Brevet skrevs av en moder som dödade sin son innan hon själv svalde råttgift.

Sonen var gravt handikappad, och modern var tvungen att sköta honom utan att få någon som helst hjälp av myndigheterna. Hon hade nyligen fått veta att hon hade insjuknat i cancer.

Barn överges eller säljs

Sådana tragedier är inte ovanliga. Majoriteten av Kinas drygt 80 miljoner handikappade får inget stöd av staten, och varje år tar desperata föräldrar livet av både sina handikappade barn och sig själva.

Betydligt fler hittar inte på någon annan lösning än att överge sina handikappade barn.

Andra säljer dem till ligor som gör pengar genom att tvinga barnen att tigga på gatorna i storstäderna.

Ingen vanlig skola har antagit mig, och min mamma och pappa har inte råd att betala terminsavgifterna på en specialskola.― Nioåriga Li Ying

Internationell image går först

Med tanke på att Kina överlägset toppar medaljtabellen i de paralympiska spelen i Rio de Janeiro kan det te sig konstigt att majoriteten av de handikappade kineserna lever i eländiga förhållanden.

Det är dessutom frågan om de tredje paralympiska spelen i rad som domineras av kinesiska idrottare.

Kinas Lu LI tog paralympisktguld på 400 meter i klassen T47
Kinas Lu LI tog paralympisktguld på 400 meter i klassen T47. Kinas Lu LI tog paralympisktguld på 400 meter i klassen T47 Bild: EPA paralympiska spelen

Kina beskylls för att satsa på att förbättra landets internationella image i stället för att hjälpa handikappade medborgare på gräsrotsnivån.

Allt fler framstående kineser är också villiga att i offentligheten konstatera att staten, det vill säga det styrande kommunistpartiet, har försummat de handikappade.

- Staten måste helt enkelt rikta betydligt mer resurser än hittills till att stöda de handikappade och deras familjer, säger professorn Jing Jun under ett diskussionsprogram på den statliga televisionens engelskspråkiga kanal.

Nästan hälften kan inte läsa

Den nio år gamla Li Ying är rullstolsbunden efter att ha insjuknat i polio. Hon hör till dem som blir kärleksfullt behandlade av sina föräldrar - men inte av samhället.

- Ingen vanlig skola har antagit mig, och min mamma och pappa har inte råd att betala terminsavgifterna på en specialskola, berättar den uppenbart fiffiga flickan när hon blir intervjuad av journalister från Hongkong.

Otaliga barn är i samma belägenhet som Li. Följaktligen uppskattas hela 40 procent av de handikappade vara analfabeter.

Ett blint barn skriver i en skola i Tibet.
Ett blint barn skriver i en skola i Tibet. Bild: EPA/XIAO MING personer med funktionsnedsättning,Kina

"Eleverna störs av de handikappades närvaro"

Skolor som vägrar att ta emot handikappade elever bryter i sig mot lagen. Den fastslår entydigt att alla mer än sex år gamla barn har rätt att gå i skola.

Rektorer som avfärdar handikappade barn skyller vanligen på att deras skolor i praktiken inte har tillräckliga resurser för att kunna se till att barnen kan fungera. Ofta säger de också att de övriga eleverna störs av de handikappades närvaro.

I de mest välmående städerna finns det nuförtiden skolor som är inriktade på att undervisa barn med olika typer av handikapp. Det finns ändå på tok för få sådana skolor och utanför de största städerna är de ovanliga. Specialskolorna är också så dyra att bara välbärgade familjer har råd att sätta sin barn i dem.

Wang Jianhai arbetar med att reparera klockor på en marknad i Beijing.
Wang Jianhai arbetar med att reparera klockor på en marknad i Beijing. Wang Jianhai arbetar med att reparera klockor på en marknad i Beijing. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Kina,personer med funktionsnedsättning

Diskrimineringen fortsätter på jobbet

Handikappade personer som har lyckats skaffa sig en utbildning utsätts dessutom för diskriminering i arbetslivet.

De har svårt att hitta arbetsgivare som går med på att anställa dem och om de får jobb måste de vanligen nöja sig med arbetsuppgifter som inte motsvarar deras utbildning.

Kinas framgångar i de paralympiska spelen har i varje fall nu lett till att attityderna till de handikappade har blivit mindre negativa än förr. Ändå behandlas de fortfarande alltför ofta på ett nedsättande sätt i det dagliga livet.