Hoppa till huvudinnehåll

Kungens tal får svenskspråkig urpremiär på ÅST

Riko Eklundh och Peter Ahlqvist i ÅST-pjäsen Kungens tal.
Riko Eklundh och Peter Ahlqvist i ÅST-pjäsen Kungens tal. Riko Eklundh och Peter Ahlqvist i ÅST-pjäsen Kungens tal. Bild: ÅST/Pette Rissanen the kings speech,Åbo Svenska Teater,Riko Eklundh,Peter Ahlqvist

Om en dryg vecka är det premiär för dramat Kungens tal på Åbo Svenska Teater. Det är samtidigt svenskspråkig urpremiär för pjäsen.

Pjäsen är verklighetsbaserad. Den handlar om "Bertie", eller prins Albert, som ska regera över England sedan hans storebror Edvard VII abdikerat i december 1936. Albert ska krönas till kung med namnet George VI, men han känner sig mycket osäker inför offentliga framträdanden, då han lider av svår stamning. Med talterapeuten Lionel Logues okonventionella behandlingsmetoder ska "Bertie" klara av att hålla ett tal i radion, ett tal som hela världen kommer att lyssna på.

Regissören Pekka Sonck talar om en hjältehistoria, om en man som ur ett hopplöst underläge, med hjälp av en osannolik vänskap lyckas resa sig och avgå med segern. Och det är en historia som engagerar hela teatern.

Hela t-t-teatern stöder k-k-kungen som stammar

- Vi har något vi kallar ÅST-anda och som vi är väldigt stolta över, säger Sonck. Det innebär att hela ensemblen deltar, förutom att de spelar sina roller, också i det tekniska arbetet bakom scenen.

Rollen som kung George spelas av Peter Ahlqvist medan talterapeuten Logue spelas av Riko Eklundh.

- Det är nog en jättefin roll att få spela kung, men inte för att få spela kung, säger Ahlqvist, utan för att det är en massiv roll med mycket att göra och utveckla. Och för att det handlar om en riktig människa. Det ger oss en otroligt fin berättelse om vänskap, om hur två väldigt olika människor kan stötta varandra.

Ahlqvist har själv inte haft något talfel, men en stor prestationsångest och scenskräck, så han säger att han väl känner igen sig i att någon som ska stiga upp och hålla ett tal.

Mycket hjälp av talterapeuter och av personer som stammar

När ÅST berättade att man skulle sätta upp pjäsen Kungens tal var det många talterapeuter och andra experter som tog kontakt. Ahlqvist har fått lära sig att stamma rätt, på ett tekniskt skådespelarsätt.

- Jag har fått mycket hjälp av Kaj Korkea-aho, som ju också uppträder på scener, säger Ahlqvist. Han besökte oss och det var en intressant insikt att med vissa människor och i vissa situationer stammar man mera.

På scenen står alltså hela ÅST:s ensemble, och flera av scenteknikerna har också roller på scenen. Till de yngsta skådespelarna hör William Malkamäki och Alvar Svartsjö, vilka alternerar i rollen som Willy, en barnklient hos talpedagogen Logue.

Alvar Svartsjö och Amanda Nyman i Kungens tal.
Alvar Svartsjö och Amanda Nyman i Kungens tal. Alvar Svartsjö och Amanda Nyman i Kungens tal. Bild: ÅST/Pette Rissanen Åbo Svenska Teater,teater
William Malkamäki och Amanda Nyman i Kungens tal.
William Malkamäki och Amanda Nyman i Kungens tal. William Malkamäki och Amanda Nyman i Kungens tal. Bild: ÅST/Pette Rissanen Åbo Svenska Teater,william malkamäki,teaterkonst

- Det roligaste är att vara på träningen, men inte har vi någon press på oss under föreställningarna, säger Svartsjö. Det måste gå bra, men det måste inte gå jättebra hela tiden. Huvudsaken är att det går uppåt och blir bättre hela tiden.

- Och det är fint att få spela med riktiga skådespelare, instämmer Malkamäki. Fast vi måste hela tiden påminna Riko [Eklundh] om att han ska ha slantar med sig i vår scen. Så vi får nog hjälpa de riktiga skådespelarna också.

- Med alla klädbyten är det en verklig cirkus bakom kulisserna, erkänner Sonck.

Kungens tal (The King's Speech) gjordes 2010 som film. Den fick fyra Oscarstatyetter, och var nominerad till tolv Oscar. Premiären på ÅST är den 24 september.