Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa kyrka får en ny klocka

Lovisa kyrka
Lovisa kyrka Bild: YLE / Stefan Härus lovisa kyrka

Den lilla kyrkklockan i Lovisa kommer att förnyas redan under det här året.

Den mindre av de två kyrkklockorna sprack och man försökte först reparera den. Under några år har endast den stora klockan varit i bruk. Normalt hörs de båda klockorna klinga vackert tillsammans i samband med olika förrättningar.

Gemensamma kyrkorådet fattade beslut om en ny klocka på sitt senaste möte.

- Den nya klockan gjuts i Österrike och kommer med installationsarbeten att kosta 20 000 euro, berättar Seppo Apajalahti, ordförande för gemensamma kyrkorådet i Lovisanejdens kyrkliga samfällighet och kyrkoherde i Lovisa finska församling.

Apajalahti säger att installationen av den nya mindre klockan möjligen kan ske redan i slutet av oktober. Det är bolaget Suveko som har hand om projektet.

Modellklockor för tillverkning av gjutformar.
Kyrkklockor (arkivbild). Modellklockor för tillverkning av gjutformar. Bild: Yle/Roger Källman Klocka,bronsarbeten,kyrkklockor,gjutning

- Den lät som om man slog med en hammare på ett zinkämbar, säger Apajalahti då han beskriver ljudet av den skadade kyrkklockan.

Den stora kyrkklockan är i bra skick, men ska förbättras i och med att en magnethammare ska installeras i klockan.

Många Lovisabor reagerade då klockorna inte lät som de brukar för några år sedan. Också församlingen fick ta emot respons, berättar Apajalahti.

I ljudlänken nedan kan ni lyssna på hur kyrkklockorna i Lovisa låter i normala fall.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland