Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen kritiserar skattelättnader för höginkomsttagare

Antti Lindtman under riksdagens frågetimme i mars 2016.
Antti Lindtman/ arkivbild Antti Lindtman under riksdagens frågetimme i mars 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen riksdagen,politik,Antti Lindtman,Finlands Socialdemokratiska Parti

Oppositionen gick åt regeringens budgetförslag under frågetimmen i riksdagen på torsdagen.

Socialdemokraterna lyfte upp en beräkning enligt vilken en sänkning på 0,6 procent i inkomstskatten ger en pensionär med låga inkomster en skattelättnad på mindre än 10 euro per månad men en höginkomsttagare får hundratals euro.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) svarade att regeringen i samband med konkurrenskraftsavtalet fattade skattebeslut kompenserar tidigare beslut som gynnade höginkomsttagare.

- Regeringen har riktat skattelättnaderna på 515 miljoner euro uttryckligen till små- och medelinkomsttagare, vilket betyder att alla får en skattelättnad på 0,6 procent sade Orpo.

Ordföranden för Socialdemokraternas riksdagsgrupp Antti Lindtman var inte nöjd med regeringens svar.

- Varför anser ni att ni under de här svåra tiderna har råd att ge skattelättnader åt dem som har de allra högsta inkomsterna, frågade Lindtman.

- Jag anser att det är vettig politik att lindra beskattningen alltid när det är möjligt. Det är uttryckligen gnom arbete och flit som landets välfärd ökar och därför anser jag att det är en vettig lösning, svarade Orpo.

"Stöd till tung industri saknar effekt"

De grönas ordförande Ville Niinistö lyfte upp återbetalningen av energiskatter till den tunga industrin som Statens revisionsverk har påtalat att inte höjer konkurrenskraften och att staten går miste om 200 miljoner euro i skatteinkomster. Samtidigt har sporren att ta i bruk inhemsk ny energieffektiv teknologi eliminerats.

Sammanlagt får den tunga industrin årligen stöd på omkring 600 miljoner euro som revisionsverket anser att saknar effekt, sade Niinistö.

Regeringen svarade att stödet är nödvändigt också för att bibehålla arbetsplatser.

- I den här helheten lönar de sig att ta i beaktande sysselsättningsläget. Jag vill inte ta risken att vi går in för lösningar som höjer industrins kostnader så att det äventyrar de jobb som nu finns, konstaterade Orpo.

Statsminister Juha Sipilä (C) påpekade också att regeringen har fattat många beslut som främjar ren energi och den kommande klimat- och energistrategin kommer att ha tunga målsättningar.

Läs också