Hoppa till huvudinnehåll

Österrikisk kvinna stämde föräldrar på grund av barndomsfotografier på Facebook

En vuxens hand och en barnhand
En vuxens hand och en barnhand Bild: Jyrki Lyytikkä familjeliv

Den 18-åriga kvinnan berättar att hon upprepade gånger har bett sina föräldrar avlägsna bilderna från sociala medier, men utan resultat.

Enligt kvinnas advokat har föräldrarna sedan år 2009 publicerat över 500 bilder på sin dotter på Facebook, utan hennes tillstånd. Trots att dottern då var elva år gammal har föräldrarna också publicerat bilder på henne som spädbarn, skriver tidningen The Local Austria.

Enligt dottern är bilderna pinsamma och de har orsakat henne lidande.

- Mina föräldrar har inte känt någon skam alls. De har inte brytt sig om att jag sitter på toaletten eller sover i en vagga, de har fotograferat allt och gjort bilderna offentliga, säger hon till tidningen.

Hon berättar att hon upprepade gånger har bett sina föräldrar avlägsna bilderna från sociala medier. Eftersom föräldrarna ignorerade dotterns önskemål stämde hon dem.

"Trevligt familjealbum"

Enligt fadern har han rätt att publicera bilderna eftersom han själv tagit dem.

- Det handlar om vårt barn. För både min fru och mig är det här ett trevligt familjealbum och våra Facebookvänner har gillat det starkt, säger han till tidningen Die Ganze Woche.

Rättegången inleds i november. Om det går att bevisa att föräldrarna har kränkt sin dotters rätt till privatliv kan de vara tvungna att betala tusentals euro i ersättning.

I Frankrike har myndigheterna avrått föräldrar från att publicera bilder på sina barn utan tillstånd. I Tyskland har barn redan möjlighet att stämma föräldrar som olovligen publicerat bilder på dem.

Yle Uutiset/ Marija Skara