Hoppa till huvudinnehåll

Polisen har hjälp av diskussionsgrupper på nätet

Facebook
Arkivbild. Polisen och Facebook. Facebook Bild: Yle facebookpolis

Diskussionsgrupper på sociala medier blir allt vanligare och även polisen kan ha nytta av dem. Men hot och hets mot folkgrupp förekommer ibland och det är inte okej, säger Virve Peltokoski, administratör för Facebookgruppen Puskaradio Vaasa.

En av de mest populära grupperna i Vasa, Vaasan Puskaradio, skapades för tre år sedan och har fått en trogen publik.

- Man skriver om försvunna husdjur och saker, delar information om vilka evenemang som är på gång i Vasa och var våra ungdomar rör sig och vad de har för sig, säger Virve Peltokoski som är en av fyra administratörer för sidan.

I gruppen finns inlägg av olika slag.

- Det kan handla om någon figur man uppmärksammat i mörkret, om felparkerade bilar och polisrazzior. Det är en plats för skvaller. Ibland får man skratta och ibland får man sucka, men inläggen piggar oftast upp vardagen, säger Peltokoski.

Hjälper ibland polisen

Tyvärr hålls inte diskussion alltid saklig i grupperna.

- Ibland ser vi rent förtal, olaga hot och ibland till och med hets mot folkgrupp, säger kommunikationschef Mikael Appel vid Österbottens polisinrättning.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Mikael Appel. Mikael Appel, polis i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist mikael appel

Polisen uppmärksammas om det som diskuterats i grupperna och man följer hela tiden med vad som händer på sidorna. Men polisen kan också ha hjälp av de publicerade inläggen.

- Ifall det handlar om försvunna personer kan det komma en del tips. Grupperna är också en bra informationskanal för oss. Efter att vi delat någonting på vår egen Facebook-sida sprider sig informationen snabbt tack vare dem.

Diskussionerna i grupperna ska vara sakliga och det försöker man vara noga med i Vaasan puskaradio. På sidan ska det inte förekomma köp- och säljannonser, rasism eller diskriminering,

- Våra regler är väldigt tydliga. Och passar det inte så får man hitta en annan grupp. Det här är ingen lynchgrupp, säger Virve Peltokoski.

Folktradition fortsätter på nätet

I diskussionsgrupperna fortsätter den finländska muntliga folktraditionen.

Enligt Tanja Sihvonen, forskare vid Vasa universitet, spred sig de viktigaste händelserna ansikte mot ansikte.

- Föutom att man nu skriver ner sina berättelser på internet har också själva berättandet förändrats. Det är ganska illa att säga något elakt rakt i ansiktet på någon annan. Men på internet kan en anonym person skriva nästan vad som helst, säger Sihvonen.

Hannu Puikkonen/Yle Pohjanmaa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten