Hoppa till huvudinnehåll

Skolvägen är farlig för Kyrkslättbarnen

kajsa Winqvist, Christina Nyström, Winellska skolan
Kajsa Winqvist med sin son och Christina Nyström är speciellt anser att övergångstället som syns i bakgrunden är farlig. Små barn syns inte bakom häcken och trafiken är livlig där. kajsa Winqvist, Christina Nyström, Winellska skolan Bild: Yle/Carina Bruun winellska skolan

Vägbygget utanför Winellska skolan i Kyrkslätt oroar föräldrar. Flera nära ögat-situationer har uppstått när lastbilar, personbilar, bussar och barn ska ta sig fram till skolområdet.

Det är en salig blandning av lastbilar, grävmaskiner, personbilar, bussar och barn när Yle Huvudstadsregionen tar sig en titt på de tillfälliga trafikarrangemangen vid vägskälet till Winellska skolan.

- Vi som är föräldrar till förskolebarn är tvungna att parkera vid simhallens parkering cirka 700 meter från skolan. Barnen måste gå längs vägarbetet. Det är kaotiskt med byggmaskiner, busshållplatser och ständigt nya trafikarrangemang. Inte ens bilarna vet alltid hur de ska köra, säger Christina Nyström som har ett barn i förskolan.

barn, winellska skolan
Trafiken är livlig precis utanför skolan. barn, winellska skolan Bild: Yle/Carina Bruun vägbyggen

Flera nära ögat-situationer

Det är inte bara infarten till skolan som är kaotisk. Vägbygget når ända fram till skolan och den vanliga parkeringen är ur bruk. Det innebär att elever och lärare har rätt att parkera på en tillfällig plats på skolans gård. Bussar och taxin kör också dit.

- Det är trafik precis där var skoleleverna går, berättar Kajsa Winqvist som också har ett barn i förskolan.

Min kompis dotter som går i ettan höll på att bli påkörd av en mopedist och en bilist.― Kajsa Winqvist, förälder

Det finns en sorts avlämningsrondell bakom en hög häck där barnen kan stiga ur bilen. Då är de tvungna att gå över ett övergångsställe. Medan vi står där är det i varje fall en bil som susar förbi, trots att en pojke snällt väntar på att få gå över gatan. Enligt Winqvist och Nyström har det skett flera nära ögat-situationer.

- Barnen måste ta sig över gatan och hamnar på personalens parkering. Bilarna här kör ibland alldeles för fort. Här kör också många elever med sina mopeder och dessutom skymmer den höga häcken barnen, säger Winqvist.

- Min kompis dotter som går i ettan höll på att bli påkörd av en mopedist och en bilist, fortsätter hon.

Vägbygge vid winellska skolan
Byggmaskiner och bilar på samma väg. Vägbygge vid winellska skolan Bild: Yle/Carina Bruun winellska skolan,Kyrkslätt

"Bättre parkeringssystem"

Enligt Winqvist och Nyström är det många föräldrar som stiger av bilen och promenerar med sina barn över gatan, fastän det inte är tillåtet att lämna bilen och stå i avlämningsrondellen.

Vad önskar ni av kommunen?

- Det är synd att de tog bort hela parkeringen. Ifall det fanns en parkering skulle trafiken minska just här vid skola, säger Christina Nyström

- Bland annat kunde de göra häckarna lägre, men också förbättra parkeringssystemen, fortsätter Kajsa Winqvist.

En knepig situation

På Kyrkslätt kommun säger kommunaltekniska chefen Eero Vartianen att situationen är knepig, men nödvändig.

- Vi bygger här en planskild korsning för lättrafik och fordonstrafik. Det innebär att trafikarrangemangen ser ut så här just nu. Men vi gör det för att området ska bli tryggare.

Vi har samarbetat med skolorna och försökt ordna trafiken så trygg som möjlig.― Eero Vartiainen, Kommunalteknisk chef

Barn, bilar och byggmaskiner alla på samma ställe. Vad är det för en lösning?

- Man har tagit i beaktande den lätta trafiken och tydligt markerat vägen för fotgängarna. Det är klart att det blir krångligt för bilisterna, eftersom rutterna ändras i och med att arbetet framskrider.

Winellska skolan, vägarbete
Man måste gå längs den här vägen för att ta sig från och till simhallens parkeringsplats. Winellska skolan, vägarbete Bild: Yle/Carina Bruun winellska skolan,vägarbeten,Kyrkslätt

Området precis invid skolan är en större utmaning menar Vartiainen.

- Där har vi i samarbete med skolorna försökt ordna trafiken så trygg som möjlig, säger han.

Kunde ni försöka göra området tryggare genom att till exempel flytta på parkeringsplatsen?

- För att arbetet ska framskrida så snabbt som möjligt är den här lösningen den bästa. Det innebär att vi också snabbare får de permanenta parkeringsplatserna klara.

"Den bästa lösningen"

Vartiainen garanterar att man följer med situationen hela tiden.

- Jag går också själv dit ibland för att kolla hur det ser ut. Och jag tycker att det ser bra ut. Men det är klart att jag förstår föräldrarnas oro. Alternativet skulle vara en mycket längre väg, vilket jag inte tror att kommuninvånarna skulle uppskatta, säger han.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också