Hoppa till huvudinnehåll

Spännande krigstida ubåtshistorier lyfts upp i Pernå

Henry Forssell utanför Rönnäs skärgårdsmuseum med en miniatyrmodell av ubåten UC57 i famnen
Henry Forssell utanför Rönnäs skärgårdsmuseum med en miniatyrmodell av ubåten UC57 i famnen. Henry Forssell utanför Rönnäs skärgårdsmuseum med en miniatyrmodell av ubåten UC57 i famnen Bild: Yle/Sune Bergström Rönnäs skärgårdsmuseum,pernå

Den tyska ubåten UC57 utförde i november 1917 hemliga uppdrag i den östnyländska skärgården. Under andra världskriget utförde finländska ubåtar liknande hemliga projekt i den nyländska skärgården.

Henry Forssell vid Rönnäs skärgårdsmuseum i Pernå berättar att museet sommaren 2017 öppnar en specialutställning kring UC57.

Orsaken är att det då har förflutit hundra år sedan den tyska ubåten levererade vapen, sprängämnen och radioutrustning från sin bas i Danzig (Gdansk) till Hamnskär i Pernå yttre skärgård.

Vad hände med ubåten?

Ombord på ubåten fanns åtta specialutbildade jägare. Efter avslutat uppdrag påbörjade besättningen sin hemresa på morgonnatten den 18 november 1917 men det är fortfarande ett mysterium varför UC57 aldrig kom fram till sin bas i Tyskland,

Henry Forssell berättar om en bortglömd ögonvittnesskildring. En folkskollärare på Hogland såg den 19 november 1917 en tysk ubåt som kom i ytläge då det blåste rätt friskt och vågorna slog över däcket.

- Ubåten ändrade kurs mot öster och fick då den hårda sjögången in från sidan och började rulla våldsamt. Efter en liten stund hördes två dova explosioner och ubåten sjönk.

Forssell säger att UC57 hade full minlast på hemvägen och någonting måste ha hänt när besättningen försökte lägga ut minor så att två minor exploderade.

Henry Forssell utanför Rönnäs skärgårdsmuseum med en miniatyrmodell av ubåten UC57 i famnen. Modellubåten är gjord av båtbyggare Åke Stenvik.
Henry Forssell utanför Rönnäs skärgårdsmuseum med en miniatyrmodell av ubåten UC57 i famnen. Modellubåten är gjord av båtbyggare Åke Stenvik. Henry Forssell utanför Rönnäs skärgårdsmuseum med en miniatyrmodell av ubåten UC57 i famnen. Modellubåten är gjord av båtbyggare Åke Stenvik. Bild: Yle/Sune Bergström henry forssell,Rönnäs skärgårdsmuseum

Finlands ubåtsflotta

Finland hade fem ubåtar under krigen. Tre minubåtar byggdes 1930, Vetehinen, Vesihiisi och Iku-Turso. Ett år senare byggdes en lite mindre kustubåt som hette Vesikko (den finns nu som museiubåt på Sveaborg i Helsingfors). Dessutom byggdes en riktigt liten ubåt med namnet Saukko.

Sommaren 1944 när den ryska storoffensiven inleddes, flyttades Vetehinen, Iku-Turso och Vesihiisi till skärgården mellan Pellinge och Lovisa, berättar Henry Forssell. Uppdragen bestod av minläggning vid Lövskär och Björkö sund.

Efter freden i Paris 1947 stipulerades det att Finland inte får ha ubåtsvapen, så alla ubåtar skrotades, förutom Vesikko som blev museifartyg.