Hoppa till huvudinnehåll

Åbo konstmuseum öppnar Schjerfbeck-utställning

Åbo konstmuseum
Åbo konstmuseum Åbo konstmuseum Bild: YLE Åboland Åbo,konstmuseum,Åbo konstmuseum

På fredagen öppnas utställningen Helene Schjerfbeck i Åbo konstmuseum.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) räknades redan under sin livstid till de främsta bland vårt lands konstnärer och kan, speciellt tack vare den sena produktionen, ses som en av de mest betydande modernisterna i hela den västerländska konsten.

Utställningen presenterar verk från nästan hela hennes 70-åriga karriär och visar hur ungdomsårens formspråk, som var bundet vid realismen, gradvis gav vika för ett mer förenklat uttryckssätt som betonade det själsliga.

Schjerfbeck hade tack vare Victor Westerholm goda kontakter med Åbo konstmuseum, vars huvudman var Konstföreningen i Åbo, och under Westerholms tid som museichef 1891-1919 presenterades hennes verk över tjugo gånger i Åbo.

Utställningen Helene Schjerfbeck pågår till och med den 29 januari.