Hoppa till huvudinnehåll

Assange förblir häktad i sin frånvaro

Julian Assange talar till journalister från ambassadbalkongen i London i februari 2016
Julian Assange talar till journalister från ambassadbalkongen i London i februari 2016 Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Julian Assange,Ecuador,beskickningar,London

Wikileaksgrundaren Julian Assange förblir häktad i sin frånvaro, meddelar Svea hovrätt. Assange misstänks för en våldtäkt i Sverige år 2010.

Stockholms tingsrätt beslöt i maj att Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Assange överklagade domen till Svea hovrätt, bland annat med motiveringen att han är godtyckligt frihetsberövad, baserad på en utredning gjord av FN:s oberoende arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden.

Men Svea hovrätt bedömer att hans vistelse på ambassaden inte kan ses som frihetsberövande.

"Med hänsyn till det anförda delar hovrätten tingsrättens bedömning att Julian Assange inte kan anses vara förhindrad att lämna Ecuadors ambassad i London", skriver hovrätten i domen.

Domstolen hänvisar till Assanges rädsla för att utlämnas till USA om han grips i Storbritannien och utlämnas till Sverige.

Svensk lagstiftning om utlämning ska "säkerställa att en person inte utlämnas om denne riskerar omänsklig eller förnedrande behandling eller riskerar att på ett flagrant sätt förvägras en rättvis rättegång."

Förhörs i oktober

Assange misstänkts ha begått fyra sexualbrott under ett besök i Sverige år 2010. Tre av fallen, två sexuella ofredanden och ett fall av olaga tvång, preskriberades år 2015. Den misstänkta våldtäkten preskriberas först år 2020.

Assange beviljades asyl av Ecuador och har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London i snart fyra år.

Ett första förhör ska göras av en ecuadoriansk åklagare den 17 oktober, med chefsåklagare Ingrid Isgren och svenska utredare närvarande. Förhöret genomförs på ambassaden.

Svea hovrätts beslut kan läsas här.