Nu har de anställda vid Borgå sjukhus förlossningsenhet fått besked om framtiden. Hälften av de anställda flyttar till Helsingfors, medan andra hälften blir kvar i Borgå. Några säger upp sig.
- Nu har det varit ledsamt och stressigt när man inte har vetat var man ska få jobba. Vi har fått vänta länge på svar, säger barnmorskan Jenny Forsström, då hon beskriver hur det har känts att jobba vid Borgå sjukhus förlossningsenhet under den senaste tiden.
Under den här veckan har alla anställda vid enheten fått besked om framtiden. Samtliga 33 tjänster berörs. Hälften av de anställda flyttas till Helsingfors, medan andra hälften blir kvar på någon avdelning vid Borgå sjukhus.
Olika alternativ för de anställda
Fem personer stannar kvar på gynekologiska polikliniken, mödrapolikliniken eller fortsätter jobba med ultraljudsundersökningar för gravida. Den delen av verksamheten fortsätter i Borgå också efter att förlossningsavdelningen stänger vid årsskiftet.
En del av de anställda börjar jobba i operationssalen eller på inremedicinska eller kirurgiska avdelningarnas polikliniker vid Borgå sjukhus.
Forsström själv, som bor i Borgå, kommer efter årsskiftet att börja jobba på Barnmorskeinstitutets förlossningssal i Helsingfors.
- Det var min önskan att få börja där. Jag är lyckligt lottad som får fortsätta med det som jag hade önskat, säger hon.
Barnmorskejobbet kommer i stort sett att vara det samma, dock kommer enheten att vara betydligt större med fler födslar.
Tårar av sorg och tårar av glädje
Allas önskemål gick ändå inte att uppfylla.
- Vi har besvikna personer här också. Både ledsamma och glada nyheter har vi fått ta emot, säger Forsström.
Några personer väljer att säga upp sig, eftersom de inte får flytta till den förlossningsenhet inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) som de hade hoppats på.
- Det var nog blandade känslor då beskeden kom. En del grät glädjetårar och andra sorgetårar. Men jag tror överlag att man upplevde en lättnad över att man nu fick besked. Sen är det var och ens eget beslut om man tar emot den plats man fått eller inte, konstaterar Forsström.
Ovisshet i månader
Ovissheten under den senaste tiden har påverkat de anställda, som har känt sig stressade och oroade för framtiden. Man har inte vetat vilket område som man kommer att få jobba med framöver.
- I Helsingfors är förlossningar och kvinnosjukdomar ett så brett område att det kan vara vad som helst, allt från förlossningar, barnsängskvinnor och kvinnosjukdomar till olika polikliniker, säger Forsström.
De anställda kommer att få introduktion på de nya arbetsplatserna och fortbildning vid behov.
Hur ser då Forsström på hur frågorna före och efter stängningsbeskedet har skötts inom HNS?
- Personligen tycker jag att saker har skötts lite dåligt. Vi har fått vänta jättelänge på besked och vi har inte fått några direkta svar. Ganska sent fick vi också träffa vår översköterska, som intervjuade oss om önskemål och så vidare.
Forsström, som snart har jobbat fyra år som barnmorska, tycker att man överlag har fått hemskt lite information.

Oro för östnyländska föderskor
HNS styrelse behandlar stängningen av Borgå bb på sitt möte på måndag. Framtiden för de östnyländska föderskorna oroar Forsström.
- Nog är jag lite orolig, när man själv vet hur fort allting kan gå i praktiken. Ibland händer saker väldigt snabbt. Nu blir avstånden längre och ibland kan man råka ut för trafikrusning på vägen till Helsingfors.
Forsström är speciellt oroad för hur de tre första månaderna av året skall gå, då Kvinnokliniken ännu inte har öppnat. Kvinnokliniken är stängd på grund av renovering.
- Jag tror att kapaciteten räcker sen när Kvinnokliniken igen öppnar i mars. Men den första tiden kan vara svår. I Borgå har vi redan nu fått ta emot många föderskor från Helsingfors, för att där har varit fullt.
Forsströms hälsning till dem som planerar framtidens förlossningstjänster som berör östnyländska föderskor är följande:
- Satsa på små enheter! Stora sjukhus är inte alltid de effektivaste och tryggaste ställena att föda på.