Hoppa till huvudinnehåll

EU 27: "Startskottet för en ny process"

Robert Fico, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker
Robert Fico, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker Robert Fico, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Robert Fico,Donald Tusk,Jean-Claude Juncker

EU-toppmötet i den slovakiska huvudstaden Bratislava har avlutats. Mötet diskuterade EU:s framtid. Det var det första mötet som hölls efter brexit - den brittiska folkomröstningen om utträde ur unionen.

EU-ledarna säger att de har kommit överens om en strategi för att bygga upp förtroendet för EU efter det brittiska utträdet. Vid mötet diskuterades också bland annat försvarssamarbete och vad som kan göras för att öka säkerheten inom unionen.

Mötets ordförande Donald Tusk anser att mötet var en framgång.

- EU är inte perfekt men det bästa vi har och jag är övertygad om att vi ska kunna återfå förtroendet för unionen - men vi måste leverera det vi har lovat. Det finns hopp, konstaterade Tusk på den avslutande presskonferensen på fredag kväll.

Toppmötet kom inte med någon slutdeklaration men EU-ledarna var eniga om hur man ska gå vidare för att skapa ett bättre EU. Tanken är den så kallade Bratislavaprocessen ska vara slutförd i mars då EU:s Romfördrag fyller 60 år.

Francois Hollande och Angela Merkel på EU:s toppmöte i Bratislava.
Francois Hollande och Angela Merkel. Francois Hollande och Angela Merkel på EU:s toppmöte i Bratislava. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA François Hollande,Angela Merkel,Bratislava,Slovakien,Europeiska unionen,toppmöten

- Europa måste kunna utvecklas, och vi har tydliga prioriteringar; säkerhet, välfärd och våra ungdomars framtid, konstaterade Frankrikes president François Hollande.

EU:s två största länder kommer nu att intensifiera sitt samarbete.― Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande.

Hollande höll en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Enligt Merkel ledde Brexit till en allt djupare kris inom EU, och de bägge ledarna betonade att EU:s två största länder nu kommer att intensifiera sitt samarbete.

- Tyskland och Frankrike kommer att tillsammans ha en viktig roll de följande månaderna för att det vi nu enats om verkligen ska bli en framgång, sade Merkel.

Sipilä: Det här var en nystart

Också statsminister Juha Sipilä (C) var nöjd efter mötet. Han betecknande diskussionerna som konstruktiva och sansade.

- Det här var startskottet på en ny process. Men nu måste vi lyckas leva upp det vi har kommit överens om. Det enda sättet att återfå förtroendet är visa att vi göra det som vi lovar, konstaterade Sipilä.

Ett av de största problemen inom EU är att det finns väldigt olika åsikter i de olika länderna - och det har framkommit vid hanteringen av flyktingkrisen.

- På mötet diskuterade vi väldigt mycket det faktum att olika länder tänker olika inom EU. Det här när något som vi bör beakta bättre i fortsättningen.

"Flyktingkaoset måste förhindras - och flyktingmottagandet ska bygga på frivillighet"

Ett land som förhåller väldigt kritiskt till fördelning av flyktingar är Slovakien. Landets premiärminister Robert Fico som stod värd för Bratislavamötet berömde ändå slutsatserna.

- Det här var ett lyckat möte - det vi nu kom vi överens om är att stärka kontrollen över vår yttre gräns. På så sätt kan vi förhindra ett flyktingkaos likt det vi upplevde ifjol.

Slovakien tillsammans med de övriga Visegrad-länderna, Ungern, Tjeckien och Polen kom efter mötet med ett gemensamt uttalande där de betonade att flyktingmottagandet i fortsättning ska bygga på frivillighet.

De här länderna verkar ha fått igenom sin åsikt. Det talas inte längre om tvingande flyktingkvoter. Det var en belåten Fico som mötte pressen efter toppmötet.

- EU måste inse att det finns olika åsikterna mellan medlemsländerna, slog Fico fast.

- Till skillnad från britterna vet vi vad vårt mål är i de kommande förhandlingarna.― Slovakiens premiärminister Robert Fico

Tusk: Vi är redo för Brexitförhandlingar

Toppmötet diskuterade inte de kommande brexit-förhandlingana. Istället konstaterade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att EU står redo att inleda förhandlingar med Storbritannien fast genast.

- Vi hoppas att den brittiska regeringen lämnar in sin avskedsansöka så fort som möjligt, men samtidigt har jag förståelse för att det kan tar tid.

Tusk betonade att EU i förhandlingar kommer att bevaka sina egna intressen.

Slovakiens premiärminister Robert Fico var däremot mindre korrekt i sitt uttalande.

- Till skillnad från britterna vet vi vad vårt mål är i de kommande förhandlingarna.