Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa från bikupan

Bin.
Bin. Bild: YLE/Maja Ottelin bisamhälle

Bin förser oss med så mycket mer än honung. Bikupan är ett veritabelt apotek där vi kan hämta råvaror till hälsa, hudvård och kosttillskott.

Honung

Honung består av nektar från blommor och bladskaft, och sekret från bladlöss som sugit växtsaft från olika träd (det brukar kallas skogshonung). Bina hämtar in nektarn och omvandlar den till honung. Honungen är binas kolhydratkälla, både under sommaren och vintern.

Om honungen naturligt innehåller mer fruktsocker än druvsocker förblir den flytande en längre tid än om den innehåller mest druvsocker. Lindblomshonung kan till exempel hålla sig flytande upp till ett år medan rapshonung blir fast väldigt fort.

Honung har använts inom folkmedicinen i hela världen, för att kurera förkylningar, hosta och tarmproblem, och för att behandla sår och brännskador. Honung är bakteriedödande och har också effekt på en del svampar. Numera använder man honungsomslag inom vården på svårläkta sår, liggsår och brännskador.

Den bakteriedödande effekten beror dels på att honungen innehåller så mycket socker att bakterier och svampar inte kan överleva i en honungsmiljö, dels på att honungens surhetsgrad gör att bakterier inte trivs. Honung innehåller också väteperoxid som är bakteriedödande och enzymer som gynnar läkningsprocessen genom att bidra till nybildning av vävnad.

På huden är honung mjukgörande och den hjälper till att binda fukt i hud och hår. Därför kan en enkel honungsinpackning vara ett bra alternativ till en hårinpackning eller hudkräm.

ett glas med honung.
ett glas med honung. Bild: Yle/Carina Ahlskog honung,Strömsö (tv-program)

Just nu pågår intressant forskning på Lunds universitet. Forskare där har upptäckt 13 olika arter mjölksyrebakterier i binas honungsmage, och dessa bakterier kan komma att fungera som ett alternativ till antibiotika inom vården, till exempel vid behandling av sår.

Tyvärr finns inte mjölksyrebakterierna kvar i honungen någon längre tid efter att honungen skördats, men mjölksyrebakterierna lämnar efter sig en del substanser som kan bidra till honungens läkande verkan i varierande grad. Nu jobbar forskarna på att ta fram läkemedel baserade på binas mjölksyrebakterier.

Bivax

Bivax använder bina för att bygga celler i bisamhället där drottningen kan lägga sina ägg och där bina förvarar honung och pollen. Bina producerar bivaxet i körtlar som sitter på undersidan av bakkroppen.

De vanligaste användningsområdena för bivax i kosmetiska sammanhang är som konsistensgivare i salvor, crèmer, cerat, hårvax och läppstift. Bivax tas inte upp av huden, men det har fina terapeutiska egenskaper.

Vaxet skyddar, lugnar och läker, och håller huden mjuk och smidig. Den som lider av torr hud, hudsprickor och förhårdnader kan med fördel använda en bivaxsalva. En sådan salva är också bra till att läka sår och eksem, eller bara skydda huden när man är ute och fiskar eller åker skidor på vintern.

Kakor av bivax.
Kakor av bivax. Bild: Yle/Strömsö trädgården på strömsö

Bivax finns i två varianter: gult och vitt. Det vita vaxet tillverkas av gult vax som bleks, antingen i solen eller med väteperoxid. Vissa personer får hudreaktioner av det gula vaxet och kan då testa det vita istället.

Bivax kan man köpa av biodlaren eller i hobbybutiker.

Propolis

Propolis består av vaxer och hartser som bina samlar in från löv- och barrträdens knoppar. Träden använder hartserna för att skydda knopparna från skadegörare, och bina använder propolis på samma sätt.

Bina tätar springor i bikupan med propolis och drar en hinna av det över hela insidan av kupan för att skydda den. Om någon större skadegörare, som en mus, har tagit sig in i kupan och dött där kan bina mumifiera musen med ett tjockt lager propolis så att den inte ruttnar och sprider sjukdomar.

Propolis skyddar bisamhället från bakterier, virus och svampar och fungerar på samma sätt för människor. Vi kan använda propolis till sårvård eller tugga det mot halsont. Det bästa är att göra en propolistinktur och använda den till sår eller ta några droppar i ett glas vatten mot förkylning.

Bitar av propolis.
Bitar av propolis. Bild: Yle/Strömsö propolis

Propolis kan man köpa i rå form från biodlare och som tinktur eller tabletter i hälsokostaffären.

Pollen

Honungsbin samlar in olika sorters pollen till mat åt bisamhället. När arbetsbina rör sig inne i en blomma fastnar pollen i biets päls. Bina kammar ihop pollenmjölet med sina ben och blandar det med nektar till små klumpar som de placerar i pollenkorgarna på bakbenen.

Beroende på vilka blommor bina har besökt kan pollenet variera i färg från vitt, gult, rött till grönt, blått och svart. Bina lägger pollenklumparna i celler inne bikupan och klickar över lite nektar. Då startar en mjölksyrejäsning av pollenet som gör att det fermenterar och blir väldigt hållbart. Fermenteringen gör också näringsämnena i pollenet mer tillgängliga för bina. Mjölksyrejäst pollen kallas för bibröd.

Pollen är rikt på protein, vitaminer, mineraler, flavonoider och karotenoider. Det är därför värdefullt som kosttillskott. Pollen har också dokumenterad verkan på prostatabesvär.

Även pollenallergiker kan ha glädje av bipollen. För att förbereda kroppen inför pollensäsongen börjar man äta av pollenet redan under midvintern. Då tar man en liten, liten smula varje dag och ökar dosen successivt till en tesked per dag. På så sätt vänjer man kroppen gradvis vid pollen och behöver inte få lika stark reaktion när pollensäsongen startar.

Lokalproducerat pollen är bäst eftersom det innehåller pollensorter som finns i just ens eget närområde. Honung innehåller också pollen, så det är bra av den anledningen också att välja en lokalproducerad honung. Men det är viktigt att vara uppmärksam på kroppens reaktioner. Får man allergiska reaktioner av att äta pollen är det bäst att låta bli.

Pollenkorn på fat.
Pollenkorn på fat. Bild: Yle / Carina Ahlskog pollen,pollen,Strömsö (tv-program)

I hudvårdsprodukter verkar pollen regenererande och stärkande på huden. Bipollen kan man köpa från biodlaren eller i hälsokostaffären.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Marianna Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaf

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

  Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

  [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.

 • Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

  Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

  Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott Den här klassiska ärtsoppan får en ny twist när ärterna ersätts med krispiga groddar och fräscha skott. Den friska rätten fungerar som en lyxsoppa till veckoslutet serverad med pocherat ägg eller gravad lax, men lämna bort skumvinet så har du en ny klassiker till ärtsoppstorsdagarna. Samuli Laurikainen Ekoodlaren Laurik