Hoppa till huvudinnehåll

Hockeyligan börjar – Yle Sportens experter rankar lagen

HIFK stormar mot grundseriesegern.
HIFK är en av förhandsfavoriterna i ligan. HIFK stormar mot grundseriesegern. Bild: All Over Press hifk

Yle Sporten presenterar de 15 hockeyligalagen inför säsongstarten. I analysen medverkar Espoo Uniteds Victor Westermarck, scoutingchefen Göran Stubb och Yle Urheilus Kaj Kunnas.

Power-ranking av Yle Sportens experter

 1. Jyp (4)
 2. HIFK (1)
 3. Tappara (3)
 4. TPS (7)
 5. Lukko (6)
 6. Kärpät (2)
 7. Ässät (12)
 8. SaiPa (5)
 9. Sport (10)
 10. HPK (13)
 11. Pelicans (9)
 12. KooKoo (11)
 13. Ilves (14)
 14. KalPa (8)
 15. Jukurit (*)

(förra säsongens grundserieplacering inom parentes, Jukurit spelade i Mestis 2015-2016)

Diskussionen i Slaget efter 12 inför hockeyligastarten hittar du längst ner i artikeln.

Jyp logo.
Jyp logo. Bild: Liiga.fi JYP

JYP

En stor del av JYP:s viktigaste spelare från ifjol finns kvar i Jyväskylä och laget förstärktes med återvändande Juha-Pekka Hytönen och Ossi Louhivaara. Laget var en hårsmån ifrån att ta sig till final ifjol. Mycket hänger på hur 19-årige Veini Vehviläinen lyckas mellan stolparna, men han har ett stabilt försvar framför sig.

Yle Sportens ranking: 1
Placering 2015-16: 4

Kaj Kunnas analys:
Jag har tippat guld till JYP. Unga Urho Vaakanainen är ett intressant namn. Sportchefen Jukka Holtari hittar de rätta spelarna. Hans stil har jag alltid tyckt om. Det är en väldigt proffsig atmosfär i JYP. Deras nya 31-årige vd Aku Vallenius är en otrolig kille. Han har mycket av Saku Koivus analysförmåga i unga år.

Victor Westermarcks analys:
JYP tar guld i år. De har ett bra lag och har spelat bra i många år. De har samma tränare kvar.

Tränare:
Mikko Virtanen, fjärde säsongen i JYP

Nya spelare:
Pekka Tuokkola (Klagenfurter), Juha Uotila (Västerås), Urho Vaakanainen (Blues), Kai Lehtinen (SaPKo), Antti Suomela (Blues), Juha-Pekka Hytönen (Lausanne), Ossi Louhivaara (Lausanne), Micke Saari (Blues), Robert Rooba (Blues)

Spelare som lämnat klubben:
Dennis Saikkonen (Fribourg), Tuomas Tarkki (Mlada Boleslavl), Ryan Glenn, Valtteri Hietanen (Jukurit), Valtteri Kemiläinen (Tappara), Mikko Luoma, Miika Lahti (Red Star), Joose Antonen (Lukko), Darryl Bouce (Ingolstadt), Petr Hubácek (Pardubice), Markus Nenonen (Sport), Topi Nättinen (Jukurit), Mikko Virtanen (Hermes)

HIFK logo.
HIFK logo. Bild: Liiga.fi Helsingfors IFK (ishockey)

HIFK

HIFK var förlorande part i vårens finalserie. Laget har fått in gamla bekantingar i form av Niklas Bäckström och Lennart Petrell. Nyförvärvet Juhamatti Aaltonen kan bli en succé eller en flopp.

Yle Sportens ranking: 2
Placering 2015-16: 2

Göran Stubbs analys:
HIFK har åkt på förluster i sina träningsmatcher och i CHL. Det är omöjligt att säga hur bra laget är på basis av prestationerna under försäsongen. Får de en flygande start kan det gå hur bra som helst, men nu är deras eventuellt bästa center Roope Hintz ur spel i en månad. Jag tror att de är bland de tre bästa. Når de final så lyfter vi på hatten. Det är oerhört svårt att ta sig dit.

Kaj Kunnas analys:
Jag tror att HIFK går till final men slutar tvåa igen. Det är klart att HIFK är ett bra gäng. Yohann Auvitu, där är en viktig spelare som har försvunnit och jag undrar vem som ska stiga in i hans stövlar?

Tränare:
Antti Törmänen, tredje säsongen i HIFK

Nya spelare:
Niklas Bäckström (Calgary), Joe Finley (Iowa Wild), Saku Salmela (Ilves), Teemu Eronen (Vitjaz Podolsk), Lennart Petrell (Luleå), Juhamatti Aaltonen (Jokerit)

Spelare som lämnat klubben:
Ville Husso (St. Louis), Keith Aulie, Yohann Auvitu (New Jersey), Matt Generous, Joonas Järvinen, Sebastian Moberg (Espoo United), Juuso Salmi, Lauri Taipalus (SaiPa), Siim Liivik (Örebro), Teemu Ramstedt (Amur), Matti Lamberg (Espoo United), Tomas Zaborsky (Brynäs)

Tappara logo.
Tappara logo. Bild: Liiga.fi Tappara

Tappara

Tappara vann äntligen mästerskapet efter tre raka FM-silver. Laget är starkt fortfarande men finns den där värsta hungern kvar? Laget tappade stjärnglans i Patrik Laine och Kristian Kuusela. Den nya målvakten Teemu Lassila övertygade inte i TPS ifjol.

Yle Sportens ranking: 3
Placering 2015-16: 1

Kaj Kunnas analys:
Tappara är definitvt ett av lagen som presterar sämre än ifjol. Laget splittrades: Markus Kankaanperä, Teemu Aalto och Tuukka Mäntylä var viktiga killar i försvaret som försvann. Det måste ta tid att komma över den där känslan ”jess, vi är mästare” när man varit i final fyra år i rad och äntligen vunnit. Jag har väldigt svårt att se att Tappara kunde bli mästare på nytt.

Victor Westermarcks analys:
Tappara är kanske inte i final men ändå bland de fyra eller sex bästa. Många bra spelare blev kvar i laget och de fick in nya också. De kommer inte att bli en flopp.

Tränare:
Jussi Tapola, tredje säsongen i Tappara

Nya spelare:
Teemu Lassila (TPS), Valtteri Kemiläinen (JYP), Otso Rantakari (Blues), Niko Tuhkanen (Pelicans), Tapio Sammalkangas (Ässät), Teemu Nurmi (Lukko), Martin Röymark (Färjestad), Tomi Peltonen (KooKoo)

Spelare som lämnat klubben:
Tomi Karhunen (Red Star), Teemu Aalto (Ilves), Markus Kankaanperä (Sport), Atte Mäkinen (Lukko), Tuukka Mäntylä (Red Star), Nick Plastino (Slovan), Stephen Dixon, Kristian Kuusela (Amur), Patrik Laine (Winnipeg)

TPS logo.
TPS logo. Bild: Liiga.fi HC TPS (ishockey)

TPS

TPS ryckte upp sig ifjol med Tomi Kallio i spetsen efter en handfull katastrofala säsonger. Laget har flera rutinerade spelare som är ett år äldre. Stabiliteten i spelarbesättningen bådar gott.

Yle Sportens ranking: 4
Placering 2015-16: 7

Kaj Kunnas analys:
Kurvan pekar brant uppåt för TPS. Jag ser TPS som den svarta hästen i ligan i år. TPS kan gå riktigt långt även om jag har sagt att JYP och HIFK spelar i final. Selin är bra som coach och Kallio är en fantastisk ledare. Målvaktsposten kanske sviktar lite.

Göran Stubbs analys:
TPS har varit ett mysterium under många, många år. Ofta tippat som ett topplag men sedan har de floppat utom då när de sensationellt vann mästerskapet år 2010. För mig är TPS ett enda stort frågetecken. De har fina spelare som Tomi Kallio som kan föra det här laget ganska långt. Eric Perrin är 40 men poängtjuv är han fortfarande.

Tränare:
Ari-Pekka Selin, andra säsongen i TPS

Nya spelare:
Ilkka Heikkinen (Växsjö), Teemu Väyrynen (Blues), Oskari Siiki (Blues), Jasper Lindsten (Blues), Erik Thorell (BIK Karlskoga)

Spelare som lämnat klubben:
Teemu Lassila (Tappara), Niklas Friman (HPK), Kalle Kaijomaa (Schwenningen), Olli Malmivaara, Petteri Nummelin (Storhammar), Matias Pulli (SaPKo), Jussi Makkonen (Ässät), Ville-Vesa Vainiola (KalPa), Patrik Moisio, Francis Pare (Medvescak), Niklas Salo (SaPKo), Lauri Tukonen (Lukko)

Lukko logo.
Lukko logo. Bild: Liiga.fi Lukko

Lukko

I Lukko blir säsongen den första efter att Risto Dufva lämnat tränarposten i Raumo. På spelarsidan har Lukko skaffat bland annat Lauri Tukonen från TPS och juniorvärldsmästaren Aleksi Saarela från Ässät som är en stor förstärkning ifall han inte får en plats i NHL-klubben Carolina. Hur klarar den tidigare Bluesmålvakten Kaapo Kähkönen, juniorvärldsmästare även han, av att fylla Ryan Zapolskis stövlar i Lukko?

Yle Sportens analys: 5
Placering 2015-16: 6

Victor Westermarck:
Jag tror att Lukko klarar sig ungefär lika som förra året. De kommer in bland de sex bästa. De har Tukonen, Saarela och Aaron Gagnon som är en av de bästa spelarna i hela ligan. De har ett bra lag och jag tror på Kähkönen. Han kan bli en av de bästa målvakterna i ligan.

Göran Stubbs analys:
Traditionens makt är stor och i Raumo andas man ishockey, man lever för Lukko. Det finns väl ingen annan ligaort där hela samhället är så starkt engagerat bakom sitt hockeylag och det betyder ganska mycket i en jämn serie. Lukko kommer säkert att vara topp sex också i år.

Tränare:
Juha Vuori, första säsongen i Lukko som chefstränare

Nya spelare:
Kaapo Kähkönen (Blues), Antti Karjalainen (KauPa), Roni Sevänen (KeuPa), Steven Seigo (Dinamo Riga), Atte Mäkinen (Tappara), Simo-Pekka Riikola (SaiPa), Heikki Liedes (HPK), Valentin Claireux (KeuPa), Lauri Tukonen (TPS), Janne Väyrynen (Jokipojat), Joonas Niemelä (Blues), Joose Antonen (JYP), Ilmari Pitkänen (Blues), Aleksi Saarela (Ässät)

Spelare som lämnat klubben:
Ryan Zapolski (Jokerit), Rasmus Rinne (Sport), Sheldon Brookbank, Ville Hyvärinen (Jukurit), Antti Jaatinen (Jukurit), Miika Koivisto (Jukurit), Ilkka Mikkola (Kärpät), Juho Tommila (Ässät), Turo Asplund (Jukurit), Eetu Koski (SaiPa), Filip Riska (Sport), Janne Lahti (HPK), Nestori Lähde (Jukurit), Teemu Nurmi (Tappara), Jasper Piitulainen (Jukurit), Olli Sipiläinen (Jukurit), Olavi Vauhkonen (Sport)

Kärpät logo.
Kärpät logo. Bild: Liiga.fi Oulun Kärpät

Kärpät

Kärpät är ett av de största frågetecknen inför säsongen. Succétränaren Lauri Marjamäki har ersatts med Kai Suikkanen som är väldigt annorlunda som tränare. En stor del av de tongivande spelarna i Kärpät försvann efter förra säsongen men stabila Lasse Kukkonen och Mika Pyörälä finns kvar.

Yle Sportens ranking: 6
Placering 2015-16: 3

Victor Westermarcks analys:
Kärpät kan ha svårt att komma igång och hitta varandra i början efter en så stor omställning. Jag tror de ändå kommer att komma in bland de sex bästa. Det har kommit in bra spelare som till exempel Mikael Ruohomaa som var riktigt bra ifjol även om han blev lite ensam i KalPa.

Göran Stubbs analys:
Av alla ligaklubbar har Kärpät den klipskaste sportchefen i Juha Junno. Han har en räv gömd bakom båda öronen och han har inte sagt sitt sista ord på spelarmarknaden ännu.

Tränare:
Kai Suikkanen, första säsongen i Kärpät

Nya spelare:
Jussi Rynnäs (Ak Bars Kazan), Ilkka Mikkola (Lukko), Shaun Heshka (MODO), Nicolai Bryhnisveen (Timrå), Ville Leskinen (Sport), Mikael Ruohomaa (KalPa), Niklas Olausson (EHC Biel Bienne), Mikko Lehtonen (Djurgården), Tuomas Vartiainen (Hokki), John Albert (Manitoba Moose), Toni Kähkönen (Karlskrona), Jesse Saarinen (Medvescak)

Spelare som lämnat klubben:
Sami Rajaniemi (Jukurit), Arto Laatikainen (Ilves), Adam Masuhr (Severstal), Markus Nutivaara (Columbus), Atte Pentikäinen (Graz), Miro Aaltonen (Vitjaz), Sebastian Aho (Carolina), Kim Hirschovits (Espoo United), Sakari Manninen (HPK), Mika Niemi (Jokerit), Esa Pirnes (slutar), Juho Keränen (HPK), Ivan Huml (Chomutov), Juuso Ikonen (Djurgården), Julius Junttila (Luleå), Janne Kuokkanen (London), Jesse Puljujärvi (Edmonton), Simon Suoranta (Ässät)

Porin Ässät logo.
Porin Ässät logo. Bild: Liiga.fi Ässät

Ässät

Ässät hade en svår säsong ifjol men mycket har ändrat i Björneborg. Man har en ny ishall, ny sportchef och ny tränare i Jyrki Aho. Även om Aleksi Saarela lämnade Ässät har klubben flera lovande spelare som kan glänsa i ligan i år.

Yle Sportens ranking: 7
Placering 2015-16: 12

Victor Westermarcks analys:
Jyrki Aho har förmågan att få ut allt ur spelarna och Ässät har ett helt bra lag på pappret. Försvaret är ett litet frågetecken. Det spelas slutspelshockey i Björneborg i år.

Kaj Kunnas analys:
Pilen pekar uppåt för Ässät. De fick Charles Bertrand och jag tycker hemskt mycket om Jyrki Ahos stil. Jag tycker inte om råskinnshockey och nu försvann Gratton, Marjamäki, Bem-Amor och Hansen från Ässät. Jag tror de slutar åttonde eller till och med ännu högre om de får den rätta växeln i.

Tränare:
Jyrki Aho, första säsongen i Ässät

Nya spelare:
Aleksi Mäkelä (Ilves), Jere Seppälä (Blues), Juho Tommila (Blues), Niko Peltola (Sport), Charles Bertrand (Sport), Ville Korhonen (Blues), Jussi Makkonen (TPS), Antti Jaatinen (Ilves), Simon Suoranta (Kärpät)

Spelare som lämnat klubben:
Arttu Kulmala, Tapio Sammalkangas (Tappara), Ville Uusitalo, Troy Vance (Graz), Mikko Viitanen (slutar), Aleksi Saarela (Lukko), Ville Ahlgren (Chamonix-Morzine), Semir Ben-Amor, Josh Gratton, Jake Hansen, Toni Kallela, Masi Marjamäki (Jokerit), Pat Mullane

SaiPa logo.
SaiPa logo. Bild: Liiga.fi SaiPa

SaiPa

SaiPa har blivit av med sin vd Riku Kallioniemi och tränaren Pekka Tirkkonen. De tidigare SaiPa-spelarna Marko Ek och Ari Santanen har kommit in istället. Det blir svårt att klara sig lika bra som ifjol ifall inte de nya utländska förstärkningarna visar sig vara lika duktiga som de som lämnat klubben.

Yle Sportens ranking: 8
Placering 2015-16: 5

Göran Stubbs analys:
SaiPa var ett bottenlag i ligan tills Pekka Tirkkonen kom in som tränare och satt sin prägel på hela organisationen. Han gjorde ett vinnande lag av SaiPa som har gjort otroligt fint ifrån sig ekonomiskt och sportsligt. Jag tror att trenden kommer att fortsätta.

Kaj Kunnas analys:
SaiPa var femma ifjol. Jag har svårt att se att de skulle bli femma i år, men jag tror inte att de rasar på något sätt. Det är svårt att säga hur stor Pekka Tirkkonens roll har varit. David McIntyre och Chad Rau var väldigt poängstinna spelare. Kan Curtis Hamilton och John McFarland producera lika mycket? Jag är lite tveksam.

Tränare:
Ari Santanen, första säsongen i SaiPa

Nya spelare:
Frans Tuohimaa (Leksands IF), Jere Sneck (TUTO), Lauri Taipalus (HIFK), Curtis Hamilton (Sparta Prag), John McFarland (Portland Pirates), Joona Jääskeläinen (Hermes), Tero Koskiranta (Sport), Eetu Koski (Lukko), Saku Salminen (TUTO)

Spelare som lämnat klubben:
Jani Nieminen (Fischtown), Johan Larsson, Sam Lofquist (Torpedo), Simo-Pekka Riikola (Lukko), Ville Hämäläinen (Jukurit), David McIntyre (Zug), Kevin Hendersson, Tommi Jokinen (KalPa), Ville Järveläinen (Heilbronn), Petteri Nokelainen, Vojtech Polak, Chad Rau (Red Star), Sami Venäläinen (Fischtown)

Vasa Sport logo.
Vasa Sport logo. Bild: Liiga.fi Vasa Sport

Sport

Ifjol fick Sport vara med om slutspel för första gången. Laget har tappat en del profilspelare men fått in rutin istället. Sport har goda möjligheter att spela playoffhockey även den här säsongen.

Yle Sportens ranking: 9
Placering 2015-16: 10

Kaj Kunnas analys:
Charles Bertrand och Jarkko Immonen är borta. De var ändå de två primus motorerna i poängväg. Tomek Valtonen fick mycket ut av truppen ifjol och det gör han säkert i år också.

Victor Westermarcks analys:
Jag tror att Sport är lite bättre än förra året. Kanske inte bland de sex bästa men typ 8-9. De har fått Markus Nordlund, Markus Kankaanperä och Ville Viitaluoma. De är helt bra spelare. Det blir tredje året för Tomek Valtonen och spelarna har börjat lära sig hans spelsystem. De börjar också bli vana vid att spela i ligan.

Tränare:
Tomek Valtonen, tredje säsongen i Sport

Nya spelare:
Rasmus Rinne (Lukko), Ville Saukko (Hokki), Markus Kankaanperä (Tappara), Jesse Väkelä (Hokki), Markus Nordlund (Ambri-Piotta), Olavi Vahkonen (Lukko), Filip Riska (Lukko), Markus Nenonen (JYP), Ville Viitaluoma (Örebro), Mike Vaskivuo (Fassa)

Spelare som lämnat klubben:
Timo Niemi (Mora), Mike Brennan, Esa Lehikoinen, Oskari Manninen (HPK), Jake Newton, Niko Peltola (Ässät), Teddy Da Costa, Jarkko Immonen (KooKoo), Henrik Koivisto (Jukurit), Tero Koskiranta (SaiPa), Charles Bertrand (Ässät), Ville Leskinen (Kärpät), Teemu Tallberg (Jukurit)

HPK logo.
HPK logo. Bild: Liiga.fi HPK

HPK

HPK gjorde en blek insats ifjol. Laget fick Riku Hahl och Antti Miettinen men de glänste aldrig och lade av. Nu har Niko Kapanen återvänt till Tavastehus efter 16 år. Han torde ha möjlighet att bidra starkare än Hahl och Miettinen. Antti Pennanen gjorde gott arbete i Jukurit. Nu tränar han HPK.

Yle Sportens ranking: 10
Placering 2015-16: 13

Kaj Kunnas analys:
Pilen uppåt, riktigt ordentligt. Niko Kapanen har ännu mycket ledarskap i sig och också mycket talang och poäng. Jag har också alltid tyckt mycket om Antti Pennanen som coach. Han har varit i Jukurit i flera år. Jag tror det passar bra för honom att vara i HPK. Han är dessutom god vän med Antti Miettinen som är andra coach nu. Det finns synergi nu i den truppen.

Göran Stubbs analys:
De har en ung 99-född målvakt som heter Ukko-Pekka Luukkonen. Han är en koloss i målet. Han steg fram i HPK:s A-juniorer och förde Finlands U18-landslag till VM-guld. Jag tror att han kommer att ta målvaktsposten i HPK. Man vet aldrig riktigt var man har HPK.

Tränare:
Antti Pennanen, första säsongen i HPK

Nya spelare:
Emil Larmi (Peliitat), Nathan Lawson (Vienna Capitals), Kirill Tulupov (Riviere-du-Loup), Niclas Almari (Jokerit A), Teemu Suhonen (Jukurit), Oula Palve (Jukurit), Juho Keränen (Kärpät), Jaakko Turtiainen (Jukurit), Niko Kapanen (Jokerit), Janne Lahti (Lukko), Philippe Cornet (Stavanger), Sakari Manninen (Kärpät), Teemu Turunen (Jukurit)

Spelare som lämnat klubben:
Jere Myllyniemi, Samu Perhonen (KooKoo), Antti Bruun, Otto Honkaheimo, Santeri Saari, Riku Hahl, Joonas Karevaara (Kaufbeuren), Joona Monto (SaPKo), Heikki Liedes (Lukko), Antti Miettinen, Eetu Tuulola (Everett), Santeri Vuoti (LeKi)

Lahden Pelicans-logo.
Lahden Pelicans-logo. Bild: Liiga.fi Pelicans

Pelicans

Pelicans inleder sin andra säsong med Petri Matikainen och Pasi Nurminen som tränarduo. Laget har hållits rätt så intakt och man satsar fortsättningsvis på fysiskt spel i Lahtis. Spelarmaterialet övertygar inte med sin skicklighet.

Yle Sportens ranking: 11
Placering 2015-16: 8

Göran Stubbs analys:
Pelicans hör till lagen som försöker spela fysiskt. Förra året slog det över ganska ofta. Det är en gammal sanning i ishockey att man inte vinner matcher från utvisningsbåset. Jag kan inte tänka mig annat än att Pelicans skulle vara ett mittenlag.

Victor Westermarcks analys:
Speciellt i Lahtis där de har en mindre rink försöker Pelicans spela fysiskt. De har ändå inte gjort det så bra att det skulle kännas obehagligt att åka dit och spela. Jag tror de landar mellan placeringarna 8-12. De spelar sådan hockey att det knappast räcker till så hemskt mycket högre.

Tränare:
Petri Matikainen och Pasi Nurminen, andra året som tränarduo i Pelicans

Nya spelare:
Joona Voutilainen (Jokerit A), Pasi Puistola (LeKi), Ilkka Kangasniemi (Blues), Morten Poulsen (Graz)

Spelare som lämnat klubben:
Niko Hovinen (Medvescak), Joonas Hurri (Asplöven), Jan Latvala (slutar), Eetu Sopanen (KalPa), Ryan Potulny (Hradec Kralove), Dane Byers (Köln), Janne Ritamäki (Jukurit), Miika Roine (Jukurit)

Kouvolan KooKoo logo.
Kouvolan KooKoo logo. Bild: Liiga.fi KooKoo

KooKoo

KooKoo överraskade ifjol då liganykomlingen lämnade fyra lag bakom sig i grundserien. På pappret är Kouvolalaget ungefär lika starkt som under premiärsäsongen i ligan.

Yle Sportens ranking: 12
Placering 2015-16: 11

Göran Stubbs analys:
KooKoo:s framgångar senaste säsongen baserade sig mycket på veteranen Josh Greens insats. Det fanns inte många ligaspelare som jobbade lika hårt i varje match och varje skifte som han. Nu är han kapten för laget i år och han föregår med gott exempel också i år. Något topplag blir det ju ändå inte men slutspel är möjligt.

Kaj Kunnas analys:
Målvakten Juha Järvenpää är långtidsskadad. Frédéric Cloutier lämnade laget och likaså Ari Vallin. KooKoo gjorde en kanonsäsong ifjol. Det ska mycket till för att det ska gå lika bra i år, men som sagt så har de Josh Green.

Tränare:
Petri Mattila, tredje säsongen i KooKoo

Nya spelare:
Samu Perhonen (HPK), Robin Jacobsson (Leksands IF), Veeti Vainio (Blues), Jarkko Immonen (Sport), Eero Savilahti (Ilves), Terry Broadhurst (Brynäs), Kai Kantola (Ilves)

Spelare som lämnat klubben:
Frédéric Cloutier (Asiago), Marlo Koponen, Mikael Kurki (Kallinge/Ronneby), Ari Vallin, Markus Västilä (Hudiksvall), Tomi Peltonen (Tappara), Juuso Rajala (Bad Nauheim), Matt Watkins, Tuomas Huhtanen, Aki Kangasmäki, Petri Lammassaari (Herning), Anthony Guttig

Ilves logo.
Ilves logo. Bild: Liiga.fi Ilves (Ishockey)

Ilves

Ilves värvade en av Finlands mest framgångsrika tränare de senaste åren. Karri Kivi har en verklig utmaning i Tammerfors då Ilves spelarmaterial är tunnt. Dessutom har klubben kämpat med ekonomiska bekymmer.

Yle Sportens ranking: 13
Placering 2015-16: 14

Göran Stubbs analys:
Jag tycker att Ilves kunde sluta prata och göra någonting istället. Man läser att de ska göra en miljon vinst i år när de är helt på dekis ekonomiskt. Någonting verkligt radikalt borde hända där. Det är synd för det är ändå Finlands mesta mästarlag genom tiderna. Ilves är samma som finländsk ishockey. Man önskar att de äntligen skulle få ordning på det sportsliga och det ekonomiska.

Victor Westermarcks analys:
Man skulle hoppas att de klarar sig och Karri Kivi är en bra coach. Det är svårt att säga hur det går. Det kan gå som förra året att de inte klarar sig alls, eller om de får en bra flow på kan det gå lite bättre. En kanonsäsong gör de ändå inte.

Tränare:
Karri Kivi, första säsongen i Ilves

Nya spelare:
Antti Lehtonen (Kärpät), Teemu Aalto (Tappara), Arto Laatikainen (Kärpät), Mikko Hintz (LeKi), Mitch Wahl (Oskarshamn)

Spelare som lämnat klubben:
Henri Kiviaho (Texas), Aleksi Mäkelä (Ässät), Konsta Mäkinen, Jarkko Näppilä, Saku Salmela (HIFK), Joonas Riekkinen (Gentofte), Eero Savilahti (KooKoo), Kai Kantola (KooKoo), Antti Jaatinen (Ässät), Jiri Veistola (Espoo United), Tommi Välimaa (LeKi)

KalPa logo
KalPa logo Bild: Liiga.fi KalPa

KalPa

KalPa slogs ut i slutspelets första omgång av Pelicans. KalPas smånätta spelstil har inte burit frukt längre under de tre senaste säsongerna. Tränaren Pekka Virta är i en märklig sits då klubbens vd Sami Kapanen fungerar nu även som assisterande tränare.

Yle Sportens ranking: 14
Placering 2015-16: 9

Victor Westermarcks analys:
Jag känner inte riktigt att KalPa har det som krävs för att vara bland de åtta bästa. Det passar mycket och håller pucken men alltid leder det inte till någonting.

Göran Stubbs analys:
Förut var situationen den att ägaren (Sami Kapanen) var spelare samtidigt. Med tanke på hockeyfamiljen Kapanen så hoppas jag att KalPa klarar sig. Det är otroligt hur mycket de har satsat egna medel och egen tid. Deras problem är att Kuopiopubliken är underlig. Om laget inte vinner så stuntar de i att se på matcherna. Där är en enorm skillnad till Lukko. I Raumo kommer man på match oberoende hur laget klarar sig.

Tränare:
Pekka Virta, åttonde säsongen i KalPa

Nya spelare:
Denis Godla (Hermes), Eetu Sopanen (Pelicans), Ville-Vesa Vainiola ((TPS), Tommi Jokinen (SaiPa), Alexander Ruuttu (Tingsryds AIF)

Spelare som lämnat klubben:
Mikko Jokela (Villach), Christopher Bengtsson, Saku Kinnunen (IPK), Mikael Ruohomaa (Kärpät), Patrick Davis, Joona Harjama (K-Vantaa), Aleksi Hämäläinen (IPK), Janne Katosalmi (IPK), Sebastian Lauritzen (Timrå), Jonne Tammela (Tampa Bay)

Jukurit logo.
Jukurit logo. Bild: Liiga.fi Mikkelin Jukurit

Jukurit

Jukurit debuterar i ligan med rutinerade Risto Dufva som chefstränare. Jukurit vann Mestis de två senaste säsongerna men nu är spelarstommen en annan. De flesta nyförvärven kommer från tränarduon Dufva – Ville Nieminens senaste klubbar Lukko och KeuPa.

Yle Sportens ranking: 15
Placering 2015-16: 1 i Mestis

Kaj Kunnas analys:
Risto Dufva har ju haft sina nyzeeländska hakadanser på torget och så vidare. Tränaren skriver under att lagets spelarmaterial inte håller ligaklass. KooKoo gjorde det ifjol och inte ser jag Jukurit spelarmaterialmässigt är så mycket sämre. Det stora problemet i St. Michel är att det är en sådan fotbollsort. Det räcker inte med 1500 på läktarna. De borde fördubbla det för att det skulle bli en hockeystad.

Victor Westermarcks analys:
Allt är möjligt men som det ser ut nu tror jag inte de kommer att vara bland de tio bästa när säsongen tar slut.

Tränare:
Risto Dufva, första säsongen i Jukurit

Nya spelare:
Sami Rajaniemi (Kärpät), Keni Karalahti (KeuPa), Ville Hyvärinen (Lukko), Antti Jaatinen (Lukko), Valtteri Hietanen (JYP), Miika Koivisto (Lukko), Miika Roine (Pelicans), Turo Asplund (Lukko), Topi Nättinen (JYP), Ville Leskinen (Jokerit A), Zach Budish (Cincinnati), Nestori Lähde (Lukko), Janne Kumpulainen (SaPKo), Ville Hämäläinen (SaiPa), Janne Ritamäki (Pelicans), Teemu Tallberg (Sport), Olli Sipiläinen (Lukko), Jasper Piitulainen (Lukko), Henrik Koivisto (Sport)

Spelare som lämnat klubben:
Juhana Aho (SaPKo), Christian Heljanko (Tappara), Sami Jekunen (SaPKo), Jarno Pavén (SaPKo), Teemu Suhonen (HPK), Vilho Virmavirta (LeKi), Eljas Suoknuuti (K-Vantaa), Jaakko Turtiainen (HPK), Roope Ranta, Atte Mäkinen (Jokerit), Erno Ripatti, Pentti Nöyränen (slutar), Miro Mäkinen (Jokerit), Joonas Sammalmaa (Hudiksvall), Oula Palve (HPK), Timo Hiltunen (Hokki), Teemu Turunen (HPK)

Här kan du lyssna på diskussionen inför hockeyligastarten i Slaget efter 12. Medverkande: Göran Stubb, Kaj Kunnas och Victor Westermarck. Studiovärd: Mikael Oivo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport