Hoppa till huvudinnehåll

Massvis med mediciner används fel

Läkemedelsproduktion i en fabrik
Läkemedelsproduktion i en fabrik Bild: Yle/Mika Kanerva läkemedel

Endast en tredjedel av alla mediciner används på rätt sätt, visar en undersökning. Effekten kan bli sämre eller helt utebli om man till exempel gör något så enkelt som dricker saft med medicinen.

Människor är förmodligen sjukare än nödvändigt, eftersom mediciner inte tas enligt föreskrifterna. Det kan handla om att man mal sönder mediciner som ska tas hela, att man äter dem med fet mat, eller att man inte förbrukar hela sin kur.

Provisor Suvi Luomi vid apoteket Keski-Kotkan apteekki berättar att många patienter som lider av långvariga sjukdomar låter bli att köpa de mediciner de har fått sig ordinerade.

Luomi tror att det beror på att patienterna inte bryr sig om sjukdomarna så länge det inte finns allvarliga symptom.

- Diabetes, blodtryckssjukdomar eller kolesterol ger inte nödvändigtvis så mycket symptom innan sjukdomen har utvecklats ordentligt, säger Luomi.

Det finns också patienter som tar sina mediciner endast sporadiskt och då kan effekten bli dålig.

Ju farligare sjukdom, desto noggrannare patient

Enligt en internationell undersökning tar endast en tredjedel av patienterna sina mediciner enligt läkarens anvisningar.

En tredjedel använder medicinerna sporadiskt, och den sista tredjedelen tar inte medicinerna överhuvudtaget.

Apotek
Apotek Bild: YLE/ Nora Engström apotek

Enligt en finsk undersökning finns det ett samband mellan hur allvarlig sjukdomen är och hur ivriga patienterna är att följa anvisningarna. Provisor Meri Kekäle visar i sin färska avhandling att till exempel leukemipatienter är plikttrogna med sina mediciner.

Leena Saatamoinen, docent och specialforskare vid FPA, ser ett tydligt samband i avhandlingen.

- Över hälften av de här patienterna upplevde att medicinerna försämrade livskvaliteten. Trots det tog de sina mediciner. Ju farligare sjukdomen är, desto bättre följer patienterna anvisningarna, konstaterar Saastamoinen.

Plötsliga förändringar gör patienten samvetsgrann

Saastamoinen säger att blodtrycksmediciner är ett exempel på mediciner som patienterna inte är lika noggranna med, eftersom det inte handlar om något som är direkt livshotande.

Men det kan snabbt förändras för den enskilda människan. Direkt när det uppstår komplikationer blir patienterna mer skötsamma.

Ambulanspersonal vid ett sjukhus
En plötslig ambulansresa kan göra stor skillnad i hur ivrig patienten är att ta sina mediciner. Ambulanspersonal vid ett sjukhus Bild: Yle/Mika Kanerva ambulans

- De patienter med hjärt- och kärlsjukdomar som har fått en hjärtinfarkt brukar ta bättre hand om sig själva efter infarkten. Kanske motivationen har blivit bättre, funderar Saastamoinen.

Det är inte bara brist på motivation som gör att patienter tar sina mediciner felaktigt. Det finns många som inte ens vet om att de tar sina mediciner på ett sätt som gör effekten sämre.

Kom ihåg vätska – men inte vilken vätska som helst!

Marjo Yliperttula, professor i biofarmaci vid Helsingfors universitet, säger att ett allmänt fel sker redan när man sväljer medicinen.

- Det är jättemånga som sväljer sina mediciner utan vätska. Mediciner behöver vanligtvis 1,5 till 2,5 deciliter vatten för att de ska lösa upp sig i tunntarmen. Mediciner löser inte upp sig av sig själv, och då gör de ingen nytta.

Vatten som hälls i ett genomskinligt glas. Ljusblå bakgrund.
Ett glas fyllt med vatten hjälper medicinen på traven. Vatten som hälls i ett genomskinligt glas. Ljusblå bakgrund. Bild: All Over Press Natriumsilikat,vattenglas,vatten,glas

Det är uttryckligen vatten man ska dricka. Mjölk eller saft kan rentav blockera medicinen. Man ska också undvika att äta fet mat, eftersom det kan leda till att medicinen inte upplöses alls.

En annan detalj som många inte känner till är att det inte alltid lönar sig att mala sönder sina piller. Ett piller med en fåra mitt i kan ofta malas sönder (undantag är till exempel vissa epilepsi- eller hjärtmediciner), men släta piller ska sväljas hela.

- Vissa mediciner har en hinna som ska se till att medicinen hålls ihop tillräckligt länge. Hinnan ska gå sönder först i tunntarmen för att effekten ska bli så bra som möjligt, säger Yliperttula.

Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio
Det kan vara en riktigt dålig idé att mala sönder sina mediciner. Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio mortel

Det är också viktigt att konsultera apotekspersonal om man använder flera olika mediciner samtidigt, eftersom det kan hända att medicinerna påverkar varandra på ett negativt sätt, konstaterar Yliperttula. Även i övrigt ska man följa de råd man får av läkaren och vid apoteket, och bipacksedeln kan ge värdefull, till och med livsviktig, information.

Ursprunglig text: Karmeita mokia lääkkeiden käytössä: Suuri osa sairastuneista ei edes hae niitä apteekista – ja yhtä moni nielee ne väärin av Satu Krautsuk.

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa