Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: Finlandssvenskarna villiga att betala för tidningsinnehåll digitalt trots allt

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström poddsändning

58% av er är beredda att betala för en digital tjänst som samlar alla de finlandssvenska tidningarna på ett och samma ställe. Det här var resultatet av den enkät som Den finlandssvenska mediepodden gjorde bland Svenska.yle.fi:s besökare.

En av fem som svarade på enkäten kunde kanske tänka sig att betala emedan 16% säger nej.

Också om det sammantagna antalet svar på enkäten inte var så stort, så drar Mediepodden slutsatsen att det verkar finnas en betalningsvilja hos publiken så till vida att innehållet är lätt tillgängligt.

Den finlandssvenska mediepodden diskuterar också incidenten med Konstsamfundets vd Kaj Gustaf Bergh som hotade att lämna Svenska Yles debattstudio om fel frågor ställdes.

I samband med incidenten har Yles trovärdighet ifrågasatts i bloggar och på sociala medier.

Micaela Röman och Alex Fager diskuterar situationen inför en direktsändning, pressen på snabba beslut och hur man lätt enbart har sändningssituationen för ögonen. I en sådan situation blir alla beslut, som inbegriper att man avviker från den uppgjorda planen, besvärliga och tunga att ta.

Mediepodden tar redaktionen i försvar men välkomnar diskussionen om hur man kunde ha gjort annorlunda.

Den finlandssvenska mediepodden är en Svenska Yle podcast som också kan höras på Yle Vega varannan söndag med start kl.19:22

Artikeln är uppdaterad med en ny Arena-länk, då den första versionen av podden bröts i mitten.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

 • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

  Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

  Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

 • Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

  Utmana dina nära och kära - visa vem som vet bäst!

  Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet? Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

 • Pier Paolo Pasolinis "mördare" avliden

  Han erkände mordet - och återtog sin bekännelse efter 30 år

  Centralfiguren i ett av Italiens stora kriminalmysterier har avlidit. Pino Pelosi, ungdomsbrottslingen som dömdes för mordet på filmregissören Pier Paolo Pasolini år 1975, dog på torsdagen på ett sjukhus i Rom.