Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: Finlandssvenskarna villiga att betala för tidningsinnehåll digitalt trots allt

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström poddsändning

58% av er är beredda att betala för en digital tjänst som samlar alla de finlandssvenska tidningarna på ett och samma ställe. Det här var resultatet av den enkät som Den finlandssvenska mediepodden gjorde bland Svenska.yle.fi:s besökare.

En av fem som svarade på enkäten kunde kanske tänka sig att betala emedan 16% säger nej.

Också om det sammantagna antalet svar på enkäten inte var så stort, så drar Mediepodden slutsatsen att det verkar finnas en betalningsvilja hos publiken så till vida att innehållet är lätt tillgängligt.

Den finlandssvenska mediepodden diskuterar också incidenten med Konstsamfundets vd Kaj Gustaf Bergh som hotade att lämna Svenska Yles debattstudio om fel frågor ställdes.

I samband med incidenten har Yles trovärdighet ifrågasatts i bloggar och på sociala medier.

Micaela Röman och Alex Fager diskuterar situationen inför en direktsändning, pressen på snabba beslut och hur man lätt enbart har sändningssituationen för ögonen. I en sådan situation blir alla beslut, som inbegriper att man avviker från den uppgjorda planen, besvärliga och tunga att ta.

Mediepodden tar redaktionen i försvar men välkomnar diskussionen om hur man kunde ha gjort annorlunda.

Den finlandssvenska mediepodden är en Svenska Yle podcast som också kan höras på Yle Vega varannan söndag med start kl.19:22

Artikeln är uppdaterad med en ny Arena-länk, då den första versionen av podden bröts i mitten.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje