Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: Finlandssvenskarna villiga att betala för tidningsinnehåll digitalt trots allt

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström alex fager,den finlandssvenska mediepodden,ksf,ksf media,media,micaela röman,podd,poddsändning,svenska yle

58% av er är beredda att betala för en digital tjänst som samlar alla de finlandssvenska tidningarna på ett och samma ställe. Det här var resultatet av den enkät som Den finlandssvenska mediepodden gjorde bland Svenska.yle.fi:s besökare.

En av fem som svarade på enkäten kunde kanske tänka sig att betala emedan 16% säger nej.

Också om det sammantagna antalet svar på enkäten inte var så stort, så drar Mediepodden slutsatsen att det verkar finnas en betalningsvilja hos publiken så till vida att innehållet är lätt tillgängligt.

Den finlandssvenska mediepodden diskuterar också incidenten med Konstsamfundets vd Kaj Gustaf Bergh som hotade att lämna Svenska Yles debattstudio om fel frågor ställdes.

I samband med incidenten har Yles trovärdighet ifrågasatts i bloggar och på sociala medier.

Micaela Röman och Alex Fager diskuterar situationen inför en direktsändning, pressen på snabba beslut och hur man lätt enbart har sändningssituationen för ögonen. I en sådan situation blir alla beslut, som inbegriper att man avviker från den uppgjorda planen, besvärliga och tunga att ta.

Mediepodden tar redaktionen i försvar men välkomnar diskussionen om hur man kunde ha gjort annorlunda.

Den finlandssvenska mediepodden är en Svenska Yle podcast som också kan höras på Yle Vega varannan söndag med start kl.19:22

Artikeln är uppdaterad med en ny Arena-länk, då den första versionen av podden bröts i mitten.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Göran Djupsund

  Pristagaren Göran Djupsund: Folkbildning är att lära folk att ställa frågor

  Han har kommenterat samhället i närmare 30 år.

  Jag har väl försökt bidra till att på något sätt göra politik och samhällsskeenden litet klarare, via medierna, säger professor Göran Djupsund i en kommentar till det folkbildningspris han har belönats med. Han har kommenterat och förklarat samhällsfrågor i samband med val i närmare 30 år.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.