Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine till Yle: "Skönt att äntligen komma igång"

Patrik Laine i Yles intervju.
Skall Patrik Laine dominera också i World Cup? Patrik Laine i Yles intervju. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Patrik Laine

Trots att han inte spelat en enda NHL-match ännu kommer Patrik Laine att vara i blickfånget när World Cup i ishockey kör igång på allvar i helgen. "Äntligen" säger supertalangen själv till Yle i Toronto.

Den finska landslagsledningen har haft sin trupp samlad i ett par veckor och spelat tre träningsmatcher (två mot Sverige, en mot USA) för att allting skall vara redo när pucken går i isen på söndagsnatten finsk tid i Toronto.

– Stämningen är förväntansfull och ivrig och vi har ett bra "surr" i truppen. Det skall bli roligt att få spela matcher som betyder något nu. Det är faktiskt otroligt. Man märker på alla kring laget hur vi väntat på detta, säger Laine till Yle.

World Cup i ishockey inleds för Finlands del med match mot ett blandlag bestående av nordamerikanska juniorer under 23 år.

"Högt tempo väntar, vi måste göra en kanonmatch."

– Det blir säkert en match som spelas i högt tempo. Vi måste prestera på vår egen toppnivå. Det är en grundförutsättning om vi skall klara oss mot de nordamerikanska lagen. Vi måste göra en kanonmatch, anser Laine.

Laine gjorde själv sin bästa träningsmatch i den sista träningsmatchen mot USA (förlust 2-3) och menar att självförtroendet visar på en stigande kurva.

– Det egna självförtroendet är nog helt OK just nu, men visst kunde det vara bättre. Det lär nog stiga och jag är bombsäker på att det är på topp på söndagen.

Under World Cup kommer den unge Laine att ha hela hockeyvärldens ögon på sig. Han har gått från klarhet till klarhet så här långt och presterat i samband med varje ny utmaning.

"Det är liksom inte första gången jag står inför en tuff utmaning"

– Jag har klarat av att vara lugn och spela från ryggraden i stora matcher tidigare också. Det är liksom inte första gången inför en stor utmaning och inte har det heller gått hemskt dåligt tidigare. Det är en lite större inramning nu igen, men jag tror nog jag kan prestera på min normala nivå, tror Laine.

För finska hockeyvänner är det tur att den normala nivån i Laines fall ofta betytt framgång för de lag han representerat.

Efter guld vid junior-VM och i FM-ligan och VM-silver i våras kan Patrik Laines magiska kalenderår 2016 fortsätta med nya kapitel i Toronto.

– Det här är världens tuffaste turnering och jag har tagit plats i truppen utan att ha spelat en enda NHL-match. Det säger säkert något om min nivå. Nu blir det roligt att få visa mina blivande lagkamrater att jag jobbat hårt i sommar och kan spela på en bra nivå när grundserien kör igång, sade Laine.

Efter World Cup inleds arbetet med att ta en plats i Winnipeg Jets spelande manskap.