Hoppa till huvudinnehåll

Svensk Europaforskare: EU saknar idé

EU-möte i Bratislava 16.9.2016.
Gruppbild på EU:s stats- och regeringschefer i Bratislava EU-möte i Bratislava 16.9.2016. Bild: EPA/YVES HERMAN/POOL Bratislava,Slovakien,eu-möte i bratislava,Europeiska unionen

Det var ett väldigt pressat EU som möttes i Bratislava. EU behöver en tydlig idé och förtroendekapital. Populister i många länder vill följa Storbritannien ut ur EU. Men Brexit hör inte heller till samtalsämnena just nu, säger den svenska Europa-forskaren Björn Fägersten i den här intervjun.

- Vi har haft flera år av kriser; migrationskris, finanskris, en säkerhetspolitisk kris i samband med Rysslands agerande. Till det kommer nu Storbritanniens önskan att faktiskt lämna unionen.
Det är klart att det är ett pressat EU, och de länder som möts i dag försöker visa någon slags enighet och hitta en väg framåt.

Kris på riktigt - den här gången också?

Är det på riktigt den här gången, med Brexit-skilsmässan?

- Kriserna har nog varit på riktigt flera gånger förr, senast med eurokrisen. Men det finns en fundamental skillnad idag. Förr har man haft magkänslan att vi måste lösa krisen genom att samarbeta mer och förstärka samarbetet. Nu kan man säga att länderna verkligen drar åt flera olika håll.

Man har länge pratat om ett EU i olika hastigheter, men nu kan man tala om ett Europa som rör sig i helt olika riktningar.

Fokus på mötet i Bratislava är egentligen bara hur ska man stänga Europa lite mer effektivt, med fler gränsvakter, fler avtal med tredje länder för att stoppa flödet av flyktingar till Europa.

Medlemmar som Polen och Ungern pratar om behovet av en ”kulturell kontrarevolution”, de vill verkligen ta ett steg tillbaka i samarbetet. Så finns det andra länder som vill se ett stärkt - rentav federalt - samarbete. Sedan finns då Sverige, som helst vill att alla sitter still i båten och inte förändrar så mycket alls.

Man får titta på de frågor som inte diskuteras― man pratar till exempel inte om fördelningen av asylsökande.

Björn Hägersten är Europa-forskare i Sverige
Europaforskaren Björn Fägersten Björn Hägersten är Europa-forskare i Sverige Bild: Copyright: UI/Alex Hinchcliffe eu-forskare,Utrikespolitiska Institutet

Populistisk skadeglädje

Här i Finland gläder sig populisterna över varje kris som kommer...

- Det gör dom nog i många länder, det finns många som vill följa Storbritannien ut ur unionen. Det är väl därför man vill visa nån slags enighet nu i Bratislava. Men det blir ganska svårt eftersom det finns så många preferenser.

Man får titta på de frågor som inte diskuteras; man pratar till exempel inte om fördelningen av asylsökande.

Man pratar inte heller om ekonomi, trots att alla vill ha fler jobb. Men det finns inga riktigt skarpa förslag, eftersom man har väldigt olika åsikter.

Man talar inte om Brexit heller, trots att det ju är anledningen att träffas. Men man försöker hitta ett gemensamt allmänt format - till exempel säkerhetspolitiska ambitioner - något som alla kan gå med på men som inte innehåller något nytt.

Hur stänga Europa lite mer effektivt..?

Man talar inte om flyktingar sägs det, vad borde man säga?

- Jo, man talar om flyktingar. Men som ett hot. Det är väldigt mycket om den externa gränsen, om hur man kan säkra Europa. Men inte från ett perspektiv som hade varit ett svenskt intresse: Hur ska man dela på ansvaret för dem som redan är i Europa, och de som fortsatt tar sig hit.

Fokus på mötet i Bratislava är egentligen bara hur ska man stänga Europa lite mer effektivt, med fler gränsvakter, fler avtal med tredje länder för att stoppa flödet av flyktingar till Europa.

EU saknar idé

Vad skulle du som Europaforskare säga är största utmaningen för EU?

- Det är två saker: Det saknas en tydlig idé för vad EU ska vara och hur det ska utvecklas. Och för det andra saknas det politiskt kapital, förtroende för nationella politiker att genomföra det.
Det finns ingen tydlig ide och absolut inte ett politiskt kapital för att förändra EU.

Nu vill man mest visa lite på nyttan av EU och medlemskapet. Men man har till exempel gett upp idén om att få länderna att ta ansvar i flyktingfrågan. När Juncker höll sitt tal för några dagar hade han helt gett upp. Han sade att man inte kan tvinga länder ta emot flyktingar; det måste komma från hjärtat. Det var inte den signal som till exempel Sverige ville höra. Förhoppningen var att kommissionen skulle vara beredd att trycka på länder speciellt i Östeuropa att verkligen ta emot fler asylsökande.

Inget om Ryssland-sanktionerna

Relationen till Ryssland - är det också ett icke-ämne i Bratislava?

- Det ligger väl i bakgrunden. Det är ytterligare ett ämne som verkligen splittrar medlemsländerna. Till och med Östeuropa, som brukar hålla ihop, både ifråga om eurozonen och migrationsflyktingfrågorna.
Trots enighet i övrigt är de ganska splittrade i den här frågan.

När det gäller EU:s relation till Ryssland och de fortsatta sanktionerna så behövs det formella beslut och då måste Storbritannien vara med.
Nu har man samlats till ett informellt toppmöte mellan de 27 länderna - utan Storbritannien. Så det är orsaken till att den frågan inte diskuteras nu.