Hoppa till huvudinnehåll

Unionens framtid på bordet på EU-toppmöte

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Slovakiens premiärminister Robert Fico, Slovakiens president Andrej Kiska och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför toppmötet i Bratislava.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Slovakiens premiärminister Robert Fico, Slovakiens president Andrej Kiska och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför toppmötet i Bratislava. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Donald Tusk,Europeiska unionen,toppmöten,Jean-Claude Juncker,Andrej Kiska,Robert Fico

Det är inget helt vanligt möte som EU:s stats- och regeringschefer samlas till i Bratislava på fredag. På agendan står inget mindre än en vägkarta för unionen, efter brexit, terrordåd och allt skarpare meningsskiljaktigheter medlemsländerna emellan.

Mötet i ordförandelandet Slovakiens huvudstad är visserligen informellt, men det betyder inte att EU-ländernas ledare på plats skulle komma lätt undan.

Efter ett år som präglats av bland annat terrordåd, britternas beslut att lämna unionen och oenighet om hur man ska tackla flyktingkrisen, måste unionen nu hitta en ny väg.

Det tog också EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker upp i sitt linjetal till unionen tidigare i veckan.

EU27 måste visa sig på styva linan

Under toppmötet är unionen tvungen att visa sammanhållning bland annat i frågan om hur man ska tackla det brittiska utträdet ur unionen. Samtidigt strävar man efter att tona ner det missnöje med EU som också finns i andra medlemsländer.

En annan fråga som kräver nya och mer enhetliga tag är flyktingkrisen. I oktober ordnar Ungern en folkomröstning om unionens beslut att fördela de flyktingar som anländer till EU mellan de olika medlemsländerna enligt ett kvotsystem.

Det här har bland annat Ungerns hårdföra president Viktor Orbán motsatt sig och nu ska alltså att det ungerska folket ta ställning till arrangemanget - som hittills inte har omsatts i praktiken speciellt effektivt.

Säkerheten i fokus

Även den inre och yttre säkerheten väntas komma upp under diskussionerna i Bratislava.

Efter ett år präglat av flera terrordåd i Europa är temat sorgligt aktuellt. Frågan om ett eventuellt gemensamt försvarshögkvarter för unionen väntas också diskuteras. Tyskland och Frankrike talar varmt för ett ökat försvarssamarbete inom unionen.

Angående terrorismen sade kommissionsordföranden Juncker i sitt linjetal i veckan att tiden för öppna gränser i EU är förbi. Även det här kommer säkert att vara ett ämne som tas upp av stats- och regeringscheferna.

Finland representeras på mötet av statsminister Juha Sipilä från Centern.