Hoppa till huvudinnehåll

Det är över nu – Åstrands gyllene tider ett minne blott

Jonathan Åstrand, EM 2014.
Jonathan Åstrand har gjort sitt i friidrottsvärlden. Jonathan Åstrand, EM 2014. Bild: Mika Kanerva / SUL arkiv Jonathan Åstrand,friidrott

Närpessprintern Jonathan Åstrand sätter punkt för karriären med den här säsongen. Orsaken är brist på resurser och de otaliga skador han drabbats av.

– Båda akillessenorna har bråkat de senaste tre åren. Jag fick egentligen aldrig veta vad det berodde på. Många experter har undersökt dem. Alla sade olika saker, så i slutändan vet jag inte om det är det här eller det där, säger Åstrand i friidrottsförbundets meddelande.

Redan inför Kalevaspelen i Uleåborg stod Åstrand i valet och kvalet ifall han ska fortsätta karriären. Och på fredagkväll kom det definitiva beslutet.

– Det känns som att jag aldrig nådde mitt max, men jag har ingen motivation att fortsätta karriären och det finns inte egentligen förutsättningar för det heller.

Åstrand är Finlands genom tiderna nästsnabbaste man på 200 meter (20,50) och tredjesnabbaste på 100 meter (10,26). Han innehar finska rekordet på 200 meter inomhus (20,72).

Den 31-årige Åstrand har som bäst tagit sig till semifinal på 200 meter i VM i Daegu 2011. I Kalevaspelen har han ett guld på 100 meter och tre på 200 meter.