Hoppa till huvudinnehåll

Korsholmare kan vinna stortävling i Las Vegas

Sara Back.
Sara Back. Sara Back. Bild: Foto: Privat. back

Sara Back från Solf i Korsholm kan bli miss Bikini Olympia i Las Vegas idag, lördag.

Man kan tala om en raketkarriär. På tre år har Sara Back tagit sig till proffsnivå i bikinifitness.

- Ja, folk brukar tycka att det har gått snabbt. Men de ser inte allt arbete som ligger bakom framgången.

I helgen tävlar Back mot 41 andra fitnessdamer från hela världen. En i taget ska de ut på scenen för ett fritt program på mellan 30 och 45 sekunder. Sedan ställer deltagarna upp sig på rad och poserar för domarna.

- Det är två obligatoriska poseringar. En framifrån och en bakifrån. Fysiken jämförs och efter det väljer domarna sina favoriter. Det är en bedömningssport precis som konståkning.

"Jag äter inte bara kyckling"

Back upplever att det finns en del okunskap och missförstånd kring sporten. Eller extremsporten som hon kallar den.

Sara Back.
Sara Back. Sara Back. Bild: Foto: Privat. bikini fitness

- Bikinifitness är en rätt ny gren och man vet inte riktigt vad den går ut på. Visst, vi tränar mycket och följer en diet. Men samma saker krävs i andra idrottsgrenar också. Så det är ingenting speciellt med det, säger Back som berättar att till exempel anorexi nog förekommer inom bikinifitness, men att sjukdomen även drabbar till exempel brottare och fotbollsspelare.

- Vi äter ju inte bara sallad och kyckling utan ordentlig mat. Skulle vi inte göra det skulle vi inte kunna utvecklas. Men alla är olika. Vissa skär ner på kolhydrater och klarar sig bra på det. Själv behöver jag alla energikällor för att orka träna tungt och få bästa resultat.

Gör sitt bästa varje gång

Formen är god men Back vet att konkurrensen är hård.

- Det finns väldigt många erfarna deltagare och Ashley Kaltwasser är favoriten. Hon har tagit titeln tre gånger så jag har inte allt för stora förhoppningar. Men tävlingsmänniska som jag är så går jag alltid ut jättehårt.

Vad gör du de dagarna då inte motivationen är på topp?

- Jag tycker om prestation och tränar för att jag älskar det. Och har man en stark kropp så ser man bra ut på scenen också. Men det är klart att jag ibland känner mig osäker och motivationen är låg. Men det här är mitt jobb och ibland vill man inte gå till jobbet men man gör det ändå, säger Back.

På lördag avgörs Olympiatävlingarna i Las Vegas. Den mest populära tävlingen under veckoslutet är Mr Olympia för kroppsbyggare. Tävlingen har flera gånger vunnits av filmstjärnan och tidigare guvernören i Kalifornien, Arnold Schwarzenegger.

Back har vunnit FM i bikinifitness. I VM blev det en sjätteplats och det kvalificerade Back till en annan internationell tävling där hon vann. I och med det fick hon sitt pro card som innebär att Back numera deltar i internationella proffstävlingar.

Läs också