Hoppa till huvudinnehåll

Mindre antibiotika men mer andra läkemedel i norska fiskodlingar

Laxodling i vattnen kring Skjervøy i Nordnorge
Laxodling i vattnen kring Skjervøy i Nordnorge Bild: Patrick Holmström skjervöy

Användningen av antibiotika i fiskodlingarna i de norska fjordarna har minskat drastiskt, skriver NRK/Nordland.

Den norska fiskodlingsindustrin använde 273 kilo antibiotika i norskt vattenbruk under fjolåret, mot hela 48 000 kilo år 1987, visar rapporten Norm-Vet 2015 över bruket av antibiotika inom djurhållningen och matindustrin.

Man har fått bukt med olika bakteriesjukdomar i fiskodlingarna sedan 1980-talet, vilket har möjliggjort den radikala minskningen av antibiotika.

Veterinärmyndigheten Veterinærinstituttet prisar minskningen med 99 procent, men miljöorganisationen Naturvernforbundet kontrar med att säga att utvecklingen är tidsenlig och att något annat vore otänkbart.

Lerøy Auroras laxslakteri i Skjervøy
Fisk rensas i fabrik i Norge. Lerøy Auroras laxslakteri i Skjervøy Bild: Patrick Holmström skjervöy

Lusmediciner nytt problem

NRK skriver att användningen av medicinska preparat i branschen, speciellt i kampen mot löss inom laxnäringen, samtidigt ökat kraftigt.

Vid Naturvernforbundet är man mycket oroad över utvecklingen mot mer bruk av övriga läkemedel.

Kemikalierna inverkar negativt på det marina livet i områdena kring de fiskodlingar där det pågår avlusning, säger Arnodd Håpnes vid förbundet.

Vid veterinärmyndigheten delar man naturskyddsförbundets oro och säger att man måste försöka få ordning på problemet med laxlusinfektioner på något sätt som inte inkluderar läkemedel.

Merparten av den fisk Finland importerar kommer från Norge. I fjol importerades fisk och fiskprodukter till ett värde av 168 miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes