Hoppa till huvudinnehåll

Mini hjälper asylsökande att få jobb

Saad Salah Hayder från Irak jobbar en tid för byggfirman Se-Ka.
Saad Salah Hayder från Irak jobbar en tid för byggfirman Se-Ka. Saad Salah Hayder från Irak jobbar en tid för byggfirman Se-Ka. Bild: Yle/Marica Hildén raseborg

En ny förening, Mini, ska hjälpa asylsökande i Västnyland att hitta jobb. Minna Fabricius och Nina Fagerström från Mini kontaktar nu företagare för att få ut de asylsökande i arbetslivet. Saad Salah Hayder från Irak har jobbat som byggarbetare i sex veckor.

För en dryg månad sedan kontaktade Minna Fabricius byggfirman Se-Ka i Ekenäs och frågade om Saad Salah Hayder kan få jobba som praktikant i tre veckor. Och jo det fick han.

Tre veckor senare var Se-Ka så nöjd med hans arbetsinsats att Saad Salah Hayder fick arbete i tre veckor till, den här gången med lön. Han hade haft liknande arbetsuppgifter i Irak.

- Men allting görs på ett annat sätt i Irak, nu har jag lärt mig ett nytt arbetssätt.

Saad Salah Hayder får göra allt möjligt på byggfirman, så han är nöjd med sina arbetsveckor. Nu gäller det att hitta något annat att jobba med.

Mini är för vem som helst

Det är här som föreningen Mini kommer in i bilden. Minna Fabricius och Nina Fagerström håller på att grunda föreningen tillsammans med Fabricius mamma. Namnet har sitt urprung i deras förnamn: Minna och Nina.

Vem som helst kan bli medlem då föreningen är registrerad.

Man kan då kontakta Fabricius eller Fagerström eller göra det via Minis Facebookgrupp som grundas inom kort.

Minna Fabricius och Nina Fagerström jobbar frivilligt med asylsökande.
Minna Fabricius och Nina Fagerström. Minna Fabricius och Nina Fagerström jobbar frivilligt med asylsökande. Bild: Yle/Marica Hildén raseborg

Fabricius och Fagerström har jobbat ett år frivilligt med asylsökande. Nina Fagerström har jobbat med barn och kvinnor och Minna Fabricius har ordnat konstkurser och kurser i svenska för asylsökande män.

De har också ordnat talkoarbete för asylsökande genom att kontakta bekanta. Flyktingarna har bland annat jobbat med trädgårdsarbete.

Arbetsmängden allt större - förening föds

Nu känner Fabricius och Fagerström att arbetsmängden börjar bli så omfattande att det behövs en förening som sköter kontakten med företag, myndigheter, föreningar och så vidare.

Vi ska skapa en lista på de asylsökandes yrken och det de har jobbat med. Sedan börjar vi söka jobb åt dem.

Med Minis hjälp får de asylsökande bland annat hjälp att orientera sig i den byråkratiska djungeln hos olika myndigheter, de får hjälp med att hitta bostäder och arbete.

Minna Fabricius och Nina Fagerström hoppas att företagare tar kontakt med dem om de behöver praktikanter, men de kommer också att personligen ta kontakt med företagarna.

- Vi ska skapa en lista på de asylsökandes yrken och det de har jobbat med. Sedan börjar vi söka jobb åt dem, säger Fabricius.

Asylsökande kockar i Ekenäs

Fagerström berättar att de också ska ringa runt till företagarna och berätta om en tillställning som Mini ordnar på ungdomsgården i Ekenäs där de kan få kontakt med de asylsökande.

Lördagen den 24 september kommer asylsökande att tillreda mat i något kök i Ekenäs och sedan förs maten till uncan. Vem som helst får komma dit för att smaka på maten och betala en frivillig summa till kockarna.

En kvinna tar mat från brickor och skålar. Män står bakom disken.
Asylsökande tillreder mat som serveras på ungdomsgården i Ekenäs den 24 september. En kvinna tar mat från brickor och skålar. Män står bakom disken. Bild: Yle/Pia Santonen villa haga i karis,Raseborg,Karis,maträtter,ungdomsgårdar,frivilligt arbete,Emblems of the International Red Cross and Red Crescent Movement

- En västnyländsk företagare finns också på plats och berättar om byråkratin med praktikantplatser, säger Fagerström.

Mini riktar sig i första hand till företagare i Raseborg, men förmedlar gärna arbetskontakter i andra kommuner.

Fadderfamiljer till barn

Föreningen hoppas också på att hitta fadderfamiljer till de barn som bor på flyktingförläggningen i Mjölbolsta i Karis.

- Där finns många barn som skulle behöva kontakt med andra, det kan vara frågan om att ta dem med till en lekpark, på bio eller visa hur en finländsk familj har det hemma hos sig, förklarar Fagerström.

Lekpark invid flyktingförläggningen i Mjölbolsta.
Det finns många barn på flyktingförläggningen i Mjölbolsta som skulle behöva träffa andra barn. Lekpark invid flyktingförläggningen i Mjölbolsta. Bild: Ahmed Alalousi Raseborg,Västnyland,Mjölbolsta,lekparker,Flyktingförläggning,flyktingar

Hon uppmanar dem som vill vara fadderfamilj att kontakta henne eller Fabricius som förmedlar uppgifterna via personalen på Mjölbolsta, eller så kontaktar man Mjölbolsta direkt.

Är det här arbete som en förening ska göra, eller borde myndigheterna sköta arbetet med de asylsökande?

Minna Fabricius säger att det är myndigheternas jobb, men de har inte resurser.

- Vi har märkt att det behövs mera hjälp än vad myndigheterna erbjuder.

Myndigheterna har bråttom, säger Fagerström.

- Det är kanske enklare att komma till oss där man kan mötas människa mot människa.

Hur tas ert initiativ emot av myndigheter och företagare?

Fabricius och Fagerström säger att alla är positiva.

- Det är roligt att få respons av finländare som haft med asylsökande att göra. De tycker att alla borde anställa en flykting.

Läs också