Hoppa till huvudinnehåll

Orpo: Sysselsättningen en ödesfråga

Sysselsättningen måste fås upp i Finland, annars är vi illa ute,säger Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo.

Enligt Orpo är målet att höja sysselsättningsgraden till 72 procent en ödesfråga för den finländska ekonomin. Om det inte snart börjar synas några positiva tecken inom syselsättningen måste regeringen ta till ytterligare nedskärningar.

- Vi gör allt vi kan för att undvika nya nedskärningar, men om Finlands ekonomi plötsligt hotar att falla ihop till exempel på grund av överskuldsättning så måste sätta in hårda åtgärder, säger Orpo, som var gäst i Yles program Morgonettan idag.

"Höjda dagisavgifter visade sig vara fel"

Petteri Orpo är ändå väldigt nöjd med regeringens förslag till statsbudget som presenterades i torsdags. Den innehåller en betydande mängd åtgärder som gynnar sysselsättningen.

- Budgeten innehåller en stor mängd åtgärder för att sätta fart på den ekonomiska tillväxten och öka sysselsättningen, säger Orpo.

I Morgonettan fick Orpo också svara på frågan varför regeringen i ett tidigare skede föreslog att dagvårdsavgifterna skulle höjas - ett förslag som senare drogs tillbaka.

- Då budgetramarna i tiderna diskuterades var vi i regeringen eniga om att vi måste få ett stopp på den ökande statsskulden och de växande kommunala utgifterna. Senare visade det sig att ett beslut att höja dagisavgifterna hade varit ett steg helt i fel riktning.

"Ansvarsfull budget"

Orpo får då frågan hur många andra dumma beslut det finns i budgeten som borde ha dragits tillbaka?

- Om man frågar oppositionen så säkert en hel del!

Orpo betonar ivarjefall att budgeten är en ansvarsfull helhet. Trots det tighta ekonomiska läget har regeringen lyckats hålla fast vid sitt stränga sparprogram, utan att behöva lägga till några nya utgifter, säger han.