Hoppa till huvudinnehåll

Årets idrottare – äntligen dags för Leo-Pekka Tähti?

Femfaldiga paralympiska guldmedaljören Leo-Pekka Tähti, 2015.
Leo-Pekka Tähti vann guld på 100 meter i Rio. Femfaldiga paralympiska guldmedaljören Leo-Pekka Tähti, 2015. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Leo-Pekka Tähti,paralympiska spelen

Med fyra raka paralympiska guld och allt som allt sex paralympiska medaljer i prisskåpet känns det absurt att Leo-Pekka Tähti aldrig valts till årets idrottare. Är det äntligen hans tur i år?

För fyra år sedan efter OS i London valdes OS-silvermedaljören Tuuli Petäjä-Sirén till årets idrottare i Finland. Då tilldelades Tähti flest första placeringar, men slutade ändå trea i omröstningen.

Nu efter ett nytt paralympiskt guld och efter ett väldigt framgångsmässigt magert år i finländsk idrott har många finländare på Twitter en klar åsikt om vem som ska väljas till årets idrottare 2016.

Är då den finländska sportjournalistkåren redo att välja en paraidrottare till årets idrottare? Vad tycker Tähti själv?

– Säkert är det möjligt, men vi såg för fyra år sedan vad som hände i omröstningen. Jag tror inte att kappan skulle ha vänt så drastiskt. Jag hoppas ju förstås att attityderna skulle ändras hela tiden, men det är en sådan sak som jag inte förväntar mig få. Det går in i kategorin ett trevligt plus om ett sådant historiskt ögonblick någonsin skulle ske i Finland, konstaterade Tähti.

Årets idrottare 2016 väljs i Helsingfors den 17 januari 2017.

Vem ska bli årets idrottare i Finland?

Leo-Pekka Tähti (paraidrottare)
88.9% (343 röster)
Någon annan?
2.6% (10 röster)
Kaisa Mäkäräinen (skidskytte)
2.3% (9 röster)
Mira Potkonen (boxning)
2.3% (9 röster)
Kimi Räikkönen (bilsport)
1.6% (6 röster)
Petteri Koponen (basket)
1.3% (5 röster)
Petra Olli (brottning)
0.8% (3 röster)
Antti Ruuskanen (friidrott)
0.3% (1 röst)
Antal avgivna röster: 386

Läs också