Hoppa till huvudinnehåll

Europa fick drömstart mot USA – tennissiffror för strålande Kanada

Sidney Crosby, Kanada, hösten 2016.
Sidney Crosby ledde Kanadas kross. Sidney Crosby, Kanada, hösten 2016. Bild: All Over Press Sidney Crosby,World Cup i ishockey,Kanadas herrlandslag i ishockey

De första matcherna i World Cup i ishockey bjöd på en överraskning då Europas samlingslag besegrade USA med 3-0. Däremot var förhandsfavoriten Kanada precis så starkt som väntat.

Grupp A skulle enligt förhandstipsen sluta med en nordamerikansk duo i semifinal. Men nu får man tänka om.

Europas samlingslag ”Team Europe”, som består av spelare från åtta europeiska länder (Tyskland, Frankrike, Schweiz, Norge, Danmark, Slovakien, Österrike, Slovenien) vann nämligen sin öppningsdust.

Europa besegrade USA med 3-0 efter mål av slovaken Marian Gaborik i den första samt tysken Leon Draisaitl och fransmannen Pierre-Édouard Bellemare i den andra perioden. Slovaken Jaroslav Halak höll nollan med 35 räddningar.

– Vi visste vad vi var kapabla till. Alla har stämplat oss som outsiders och det förstår vi, men vi har väldigt bra spelare och mycket erfarenhet i laget, säger Draisaitl på NHL:s webbplats.

Hoppa över Twitterpostning

USA fick ett mål bortdömt i den andra perioden, då James van Riemsdyk med avsikt ansågs styra in pucken med kroppen. De amerikanska spelarna hann redan fira fullträffen, men videodomaren underkände målet.

– Jag tycker att det var mål. Jag tror att pucken in går via Derek Stepans hjälm så jag tycker att det ska godkännas, sade USA:s tränare John Tortorella på presskonferensen efteråt.

Kanada gick på knock

En av finalaspiranterna USA fick därmed en tung start på turneringen i Toronto. Och det blir inte direkt enklare när värdnationen Kanada står för motståndet i följande match.

Kanada, som är klar förhandsfavorit till turneringsseger, visade genast var skåpet ska stå. Tjeckien krossades med hela 6-0 och det kunde varit ännu mer, i och med att tjeckkeepern Michal Neuvirth stoppade hela 44 skott.

Den stora stjärnan Sidney Crosby inledde målskyttet och lagkaptenen noterades till slut för poängen 1+2, samma saldo som Brad Marchand. Kanadas övriga målskyttar var Patrice Bergeron, Joe Thornton, Jonathan Toews och Alex Pietrangelo.

– Det här var en bra start för Crosby och hans kedja. Men de kan spela ännu bättre, liksom alla andra i laget. Vad jag gillade med kvällens match var den disciplin vi visade, säger Kanadas tränare Mike Babcock enligt Expressen.

Hemmalagets målvakt Carey Price spelade sin första tävlingsmatch sedan skadan i Montreal Canadiens-tröjan i november och parerade samtliga 27 skott.

Finland inleder World Cup mot Team North America, som består av under 24-åriga nordamerikanska spelare, klockan 3.00 natten till måndag.

Resultat:

Europa - USA 3-0 (1-0,2-0,0-0)
04.19 1-0 Gaborik (Nielsen, Zuccarello)
24.02 2-0 Draisaitl (Niederreiter, Rieder)
38.32 3-0 Bellemare (Hansen, Ehrhoff)
Målvakter:
Halak, Europa 6+12+17 = 35
Quick, USA 5+5+7 = 17

Kanada - Tjeckien 6-0 (3-0,2-0,1-0)
08.26 1-0 Crosby (Marchand, Stamkos)
17.08 2-0 Marchand (Burns, Crosby)
19.59 3-0 Bergeron (Marchand)
27.22 4-0 Thornton (Crosby, Duchene)
34.45 5-0 Toews (Getzlaf, Tavares) PP
52.41 6-0 Pietrangelo (Doughty, Tavares) PP
Målvakter:
Price, Kanada 12+7+8 = 27
Neuvirth, Tjeckien 14+21+15 = 50

Läs också

Nyligen publicerat - Sport