Hoppa till huvudinnehåll

Gristransporter upprör i Hangö

Marko Niemi på demonstrationen i Hangö mot gristransporter till Polen
Marko Niemi säger att grisarnas skrik i hamnen i Hangö är hjärtskärande Marko Niemi på demonstrationen i Hangö mot gristransporter till Polen transport,djurtransporter,djuraktivister,demonstrationer (samhälleliga händelser)

I Hangö demonstrerade man mot gristransporter till Polen på lördagen. Hangöborna har varit upprörda över hur djuren behandlas.

För en månad sedan fotograferade aktivisten Marko Niemi grisar tätt lastade på ett lasbilsflak i Hangö hamn.

- Jag hörde att ortsbefolkningen hade rapporterat om skrikande grisar i hamnen så jag gick för att utforska. De var bredvid staketet och skrev av smärta. Det var hjärtskärande, säger Niemi.

Bilderna han tog publicerade han på Facebook, där de väckte uppståndelse. Niemi säger att han tycker att det är viktigt att allmänheten vet om hur djuren behandlas.

- Jag tror att alla, också köttätare, vill att mat produceras på ett etiskt sätt där man försöker minimera djurens lidande, säger han.

Vill att djuren slaktas i Finland

De ungefär 50 demonstranterna i Hangö vill att djuren ska slaktas i Finland.

- De här transporterna är en skam och vi borde sluta med dem, säger Marina Nordlund från Hangö.

Hon säger att det inte är någon ny företeelse.

- Redan för tre år sedan diskuterades problemet här. Då sade grisfarmaren att det var en engångsföreteelse på grund av överproduktion, men nu är vi ju här igen, säger Nordlund.

Hon har själv varit till hamnen och sett på när grisarna lastats från finländska lastbilar till polska lastbilar.

- Det var mitt i vintern. De finländska lastbilarna var varma, men de polska lastbilarna hade alla luckor öppna. Jag frös själv i min vinterrock, så det måste ha varit en hemsk upplevelse för grisarna, säger Nordlund.

Hon tycker att man bra kan betala lite mer för kött om det betyder att djuren behandlas bättre.

I våras rapporterade Yle om att exporten av smågrisar till Polen har ökat explosionsartat. Det visade sig också att myndigheterna har dålig koll på transportförhållandena och att transporterna räcker längre än 24 h. Det är EU:s övre gräns för djurtransporter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes