Hoppa till huvudinnehåll

Rysslands styrande parti mot seger i dumavalet

Val till statsduman i Ryssland.
Val till statsduman i Ryssland. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Ryssland,parlamentsval,ryska duman,Statsduman,val (samhälleliga händelser)

Det styrande partiet i Ryssland, Enade Ryssland, har fått 44,5 procent av rösterna i valet av ledamöter till parlamentets underhus, statsduman, visar vallokalsutfrågningar.

På andra plats kom det liberaldemokratiska partiet LDPR med 15,3 procent av rösterna, följt av Kommunistpartiet med 14,9 procent och Rättvisa Ryssland med 8,1 procent.

De liberala oppositionspartierna - den enda grupp som öppet är kritiskt inställd till president Vladimir Putin - lyckades inte överskrida den spärr på fem procent som gäller för inträde till duman.

Den ryska statsduman.
Den ryska statsduman. Den ryska statsduman. Bild: Yle / Susanna Sjöstedt Statsduman,Ryssland,Moskva

Duman har 450 ledamöter och är landets lagstiftande församling. Partier i den nuvarande duman är Enade Ryssland, Rysslands kommunistiska parti, Rättvisa Ryssland och LDPR. Alla partier för en lojal politik gentemot president Putin. Utmanarna i valet var Jabloko och PARNAS.

Dumans politiska makt har minskat kraftigt det senaste decenniet. Det är istället presidentens administration som bestämmer den politiska agendan.

I dag valdes det också representanter för 39 regionala parlament samt sju nya guvernörer.

Läs också