Hoppa till huvudinnehåll

Tähti räddade Finlands ära – fjärde raka guldet

Leo-Pekka Tähti, 2008.
Leo-Pekka Tähti etta igen. Leo-Pekka Tähti, 2008. Bild: EPA / All Over Press leo-pekka tähti

Finland har öppnat sitt guldkonto vid Paralympics i Rio de Janeiro. Det var den stora profilen Leo-Pekka Tähti som i natt för fjärde gången på raken vann 100 meter i klassen T54 på rullstol.

Tähti har besvärats av skador i år och valde att koncentrera sig endast på 100 meter i Rio. Det gav resultat.

33-åringen var snabbast i försöken och besegrade den kanske största favoriten, Kinas Liu Yang med två tiondelar i finalen. Tähti korsade mållinjen på tiden 13,90, då hans världsrekord lyder 13,63.

– Det känns fantastiskt, jag är väldigt lättad. Det kändes ganska jobbigt jämfört med hur lätt det gick igår (försöken), men å andra sidan kvittar det när man är först i mål, säger Tähti till Yle.

Detta var Tähtis fjärde raka paralympiska guld på 100 meter. Hans historiska svit började redan i Aten 2004, där han även vann 200 meter.

Tähtis säsong har varit tung och efter armbågsoperationen i somras har formen varit ett frågetecken. Tähti rörs till tårar när han tackar sin tränare Juha Flinck och alla andra som hjälpt honom fram till ännu ett guld.

– Före tävlingen tänkte jag att om jag inte vinner, så är också silver eller brons helt bra efter en sån här säsong. Om det är något som harmar så är det att sviten bryts.

– Men jag fick med mig allt jag bara kunde önska från den här resan. Det här är stort för mig, säger Tähti.

Medaljen var Finlands tredje i Rio efter Marjaana Heikkinens silver och Henry Mannis brons tidigare. I London 2012 var Finlands saldo fyra guld, ett silver och ett brons.

Läs också