Hoppa till huvudinnehåll

Ung man gripen för misshandel i Helsingfors

Helsingforspolisen har gripit en ung man misstänkt för misshandel och grovt dödsvållande vid Helsingfors centralstation på lördag för en vecka sedan. Den gripne hade deltagit i den nynazistiska Finska Motståndsrörelsens manifestation utanför stationen.

Mannen uppsökte polisen i natt och anmälde sig själv.

Polisens bild av händelseförloppet är att en 28-årig man hade stannat på det ställe där motståndsrörelsens män stod med sina flaggor. Kort därpå hade en av rörelsens män gått till angrepp.

Den misshandlade 28-åringen fördes till sjukhus för vård. Han fick lämna sjukhuset på torsdagen men dagen därpå fick han en hjärnblödning och dog.

Kommissarie Teemu Kruskopf talade med mannen då han vårdades på sjukhus.

- Mannen sade att han hade spottat då han promenerade förbi den grupp som samlats till manifestation vid järnvägsstationen. Efter det hade gruppen attackerat honom, uppger Kruskopf.

Polisen konstaterar att förundersökningen ännu är på hälft och att man gärna tar emot ytterligare upplysningar av ögonvittnen.

Polisen: En del organisationer bryr sig inte om lagar och bestämmelser

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen kräver att organisationer upphör med våldsaktioner - men han pekar samtidigt på de problem som uppstår om man förbjuder någon organisation att verka.

- I allmänhet struntar ju den här typens organisationer i de lagar som gäller i samhället. Även om en sådan här organisation skulle upphöra med sin verksamhet fortsätter dess aktivitet i någon annan form.

Inrikesminister Paula Risikko säger att man på nytt måste granska lagligheten i våldsbenägna organisationers verksamhet.

Anmälan om manifestation kom i förväg till polisen per e-post

Polisen var inte på plats vid järnvägsstationen på lördagen för en vecka sedan då misshandeln ägde rum.

Enligt överkommissarie Juha Hakola hade det natten mellan fredag och lördag skickats ett meddelande till polisen per e-post. I meddelandet stod det att några personer skulle dela ut flygblad vid järnvägsstationen.

Att det handlade om en manifestation kom inte fram i meddelandet, och det var inte heller klart vem som var organisatör. Utgångspunkten är att om det rapporteras om en planerad demonstration så reagerar polisen på det, säger Hakola.

Gravljus och blommor

- Klart att det här är upprörande. Organisationer som bygger sin verksamhet på hat och våld måste man ingripa mot, säger Helsingforsbon Riku Ahola. Den dödade 28-åringen var hans tidigare arbetskamrat.

- Finland har blivit allt mer ojämlikt. Människor radikaliseras och extrema rörelser uppstår både till vänster och höger, det är mycket oroande, säger Ahola.

Han var en av flera Helsingforsbor som på söndag hämtade gravljus och blommor till platsen där 28-åringen misshandlades.

- Det här är helt obegripligt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mej att Finland skulle förändras så här mycket på bara några år, säger en ung man som inte vill säga sitt namn.

På söndag kväll sökte sig ungefär hundra människor till Elielplatsen i Helsingfors för att tända ljus och delta i en minnesstund för den misshandlade mannen, uppger polisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes