Hoppa till huvudinnehåll

28-årig amerikan jagas för bomberna i New York

New Yorks borgmästare Bill de Blasio och delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo inspekterar skadorna efter explosionen den 18 september.
New Yorks borgmästare Bill de Blasio och delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo inspekterar skadorna efter explosionen den 18 september. New Yorks borgmästare Bill de Blasio och delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo inspekterar skadorna efter explosionen den 18 september. Bild: EPA/JUSTIN LANE New York,explosioner,USA,Manhattan,Chelsea, Manhattan

Polisen i New York har publicerat ett fotografi av en namngiven man som misstänks ha legat bakom bombexplosionen på Manhattan i lördags.

Mannen som heter Ahmad Khan Rahami är en 28-årig amerikansk medborgare från delstaten New Jersey. Rahami kommer ursprungligen från Afghanistan.

Polisen vill förhöra honom om bomben som exploderade i stadsdelen Chelsea på Manhattan i lördags och om en annan sprängladdning som hittades några kvarter därifrån.

29 människor fick lindriga skador i explosionen i Manhattan, men alla har nu sänts hem från sjukhuset.

Både polisen och borgmästaren Bill de Blasio varnar för att Rahami kan vara "beväpnad och farlig."

- Vi vet betydligt mer än vi visste för bara 24 timmar sedan. Det lutar mer åt att det här var ett medvetet terrordåd, konstaterade de Blasio.

Polisen vill förhöra den 28-årige amerikanske medborgaren Ahmad Khan Rahami som ursprungligen kommer från Afghanistan
Polisen vill förhöra den 28-årige amerikanska medborgaren Ahmad Khan Rahami som ursprungligen kommer från Afghanistan Polisen vill förhöra den 28-årige amerikanske medborgaren Ahmad Khan Rahami som ursprungligen kommer från Afghanistan Bild: EPA/CITY OF NEW YORK USA,New York

En bomb exploderade i New Jersey

Polisen utreder nu om sprängladdningarna i New York har något att göra med flera misstänkta rörbomber som hittades nära en tågstation i grannstaten New Jersey.

Polisen hittade flera misstänkta bomber i en ryggsäck nära tågstationen Elizabeth i New Jersey. En av dem exploderade när polisen försökte desarmera den med hjälp av en robot kort efter midnatt lokal tid.

Borgmästaren i New Jersey, Chris Bollwage tror att den som kastade ryggsäcken i soporna försökte göra sig av med den.

- Baserat på hur kraftig explosionen var så kunde personer i närheten ha skadats allvarligt, säger Bollwage.

Det fanns inga mobiltelefoner eller elektroniska tidur på eller nära de misstänkta sprängladdningarna i ryggsäcken, tillägger borgmästaren.

Splitter och sprängämne

Enligt New York Times var de två bomberna på Manhattan båda fyllda med splitter och samma explosiva ämne. De var tillverkade av tryckkokare och kopplade till mobiltelefoner.

CNN rapporterar att övervakningsfilmer visar en man som drar på en väska med hjul intill den plats där det exploderade i Chelsea, ungefär 40 minuter före explosionen.

Samma man ses strax därefter också på den plats där den odetonerade bomben senare hittades. Han lämnar sin väska där. Övervakningsfilmer ska också visa två män som tar ut en vit plastpåse ur den kvarlämnade väskan och ställer den på marken.

Den oexploderade bomben hittades i en plastpåse.

Kopplingen till New Jersey oklar

Sprängladdningen i New Jersey verkar ha varit litet annorlunda. Den var inte tillverkad av tryckkokare och innehöll inte samma sprängämne.

Ingen skadades i explosionen i New Jersey, då bomben exploderade i en papperskorg utefter en väg där ett planerat välgörenhetslopp till förmån för militärveteraner skulle genomföras.

Alla de som skadades i explosionen i Chelsea på lördag kväll har nu fått lämna de sjukhus de vårdades på. Av de 29 skadade fick ingen speciellt allvarliga skador.

Utredare samlar in bevismaterial efter explosionen i New York den 18 september.
Utredare samlar in bevismaterial efter explosionen i New York den 18 september. Utredare samlar in bevismaterial efter explosionen i New York den 18 september. Bild: EPA/JUSTIN LANE New York,USA,bomber

Trots att bomben i New Jersey inte har kunnat kopplas till bomberna på Manhattan - åtminstone än så länge - så ökar oron av att allt det här hände inom loppet av ett enda dygn.

Ny bomb i New Jersey

På måndag morgon, finsk tid, rapporterades dessutom att man kan ha hittat en ny sprängladdning i New Jersey.

Tågtrafiken mellan Newark flygplats och staden Elizabeth stoppades då man hade hittat ett misstänkt paket i en papperskorg i närheten av tågstationen i Elizabeth.

Enligt stadens borgmästare undersöker FBI paketet och det kan handla om en rörbomb.

Också den bomben som exploderade i New Jersey i lördags var en hemmagjord rörbomb.

Ingen koppling till internationell terrorism?

Ingen grupp har tagit på sig sprängdåden i New York eller New Jersey.

- En bomb som exploderar i New York är uppenbarligen en form av terror, men denna händelse är inte kopplad till internationell terrorism, sade New Yorks guvernör Andrew Cuomo på lördagen.

Också borgmästaren Bill de Blasio verkade mån om att inte koppla bomberna till internationella terrorgrupper.

- Var det politiskt motiverat? Var det personligt? Vi vet inte tillräckligt mycket ännu.

En del amerikanska myndigheter säger att vem som helst kan tillverka de nu aktuella sprängladdningarna enligt råd som finns tillgängliga på nätet.

New York Times har också talat med experter som tycker att sprängladdningarna i New York, eller det sätt de är konstruerade på, kan skvallra om en koppling till utländska grupper.