Hoppa till huvudinnehåll

Flytta till ny studieort

bild för sluta panta
bild för sluta panta Bild: sluta panta sluta panta

Hur du reagerar när du flyttar till en ny ort kan vara svårt att veta på förhand. Hur det sedan blir eller blev beror på så många saker. Trots det nya roliga livet kan många olika, ibland sinsemellan motstridiga, känslor drabba en. Den nya staden kan kännas främmande och/eller skrämmande. Kanske gubblar du över följande: Kommer jag att klara mig? Kommer jag att hitta rätt? Kommer jag att hitta nya vänner? Tänk om jag inte trivs på min nya studieort?

Det tar tid att vänja sig och hitta fram. Man kan vara orolig, rädd och känna sig ensam i början men de här lite jobbigare känslorna brukar så småningom avta och ebba ut och känslan av trygghet infinna sig. Förändringarna du står inför ifall du flyttat till ny ort för att studera kan vara många. Hur du upplever dem beror också på många olika faktorer men det finns saker du själv kan göra för att börja känna dig mera hemma, vilket i sin tur ökar din trygghet och säkerhet.

För att öka tryggheten och trivseln på din nya ort lönar dig sig att genast fixa det nya hemmet hemtrevligt och bekant. Packa upp dina lådor och plocka fram dina grejor samt inred det så att du trivs. Sträva också efter att göra dig hemmastadd i dina nya kvarter genom att gå ut och utforska miljön. Ta en promenad och försök hitta ställen där du trivs, känner dig trygg och kan göra samma saker du gjort hemma. Sök upp en idrottsplan nära dig där du kan kasta korgboll eller sparka fotboll. Planera en lämplig kvällspromenadsrunda eller besök något mysigt café. Handla din mat i närbutiken och kolla var du har närmaste gym, postkontor eller kvällskiosk. Ta en tur i lokaltrafiken, besök museer eller sportanläggningar nära dig. Kolla om dina nya studiekompisar bor nära dig och fråga ut dem på en kvällspromenad eller korgbollsmatch. Be din tutor eller dina studiekompisar som är från orten att visa dig viktiga ställen att känna till, hur man skaffar busskort osv. Träffa andra nya studeranden och planera upptäcktsfärder tillsammans i er nya stad.

Att känna tillhörighet och samhörighet med andra hjälper när vi har nya utmaningar framför oss. Det är viktigt att aktivt gå med och därmed få känna att man tillhör sin studiegrupp. Att dessutom känna samhörighet med de andra ökar ytterligare känslan av trygghet. Inom universiteten och högskolorna ordnas mycket evenemang och program för alla nya studerande för att underlätta de nya studerandenas studiestart. Försök vara med på så mycket av evenemangen som möjligt. Programmet varierar från motion och lekar till barrundor och fester. Många studenttraditioner kan kännas lite skrämmande då man inte vet hur allt går till men försök att våga gå med och pröva på de okända. Ni är många som är ”nybörjare” på studietraditionerna. När man kommer över sin första rädsla brukar allt för det mesta visa sig vara jätteroligt, givande och samhörigheten ibland er nya studeranden stark. Försök också prata med nya och gamla studeranden under och efter kurser och föreläsningar. Det ökar din känsla av tillhörighet och samhörighet samt främjar dina studier!

Alla förändringar och hur de påverkas oss kan vi inte förbereda oss för men en fördel i det tillfälligt kaotiska och oförutsägbara är tilliten till sig själv och till andra människor. Vid stunder av osäkerhet och oro kan du återkalla till minnet tidigare förändringar eller situationer som varit nya för dig och tänk på vad du gjorde då. Genom att tänka på tidigare erfarenheter kan du märka att du nog klarat dig tidigare också så det kommer nog att gå vägen nu med!

Lycka till med studierna på din nya studieort!

Klara Schauman-Ahlberg, studiepsykolog

Chatta med Klara på Sluta Panta 19 och 20.9 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.