Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen mot Tre Kronor – den eviga tvekampen landar i Toronto

Lejonen måste slå Tre Kronor på tisdag kväll  för att ha chans att nå slutspelet.
Lejonen måste slå Tre Kronor på tisdag kväll för att ha chans att nå slutspelet. Lejonen måste slå Tre Kronor på tisdag kväll för att ha chans att nå slutspelet. Bild: YLE, Ilkka Kemppinen World Cup i ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey

Sedan proffsligorna i Nordamerika började anställa de bästa svenska och finska spelarna på 1970-talet har de bästa möjliga versionerna av Lejonen och Tre Kronor mötts i turneringar endast 10 gånger. Kapitel 11 av best of the best-sellern skrivs i World Cup i Toronto.

Ännu i början av 1970-talet var de alltid de bästa möjliga europeiska landslagen som möttes i hockey-VM. Sedan skrev Börje Salming och Inge Hammarström på för Toronto Maple Leafs våren 1973 och Veli-Pekka Ketola samt Heikki Riihiranta ett år senare för Winnipeg Jets.

Efter det har inte de kära fienderna Finland och Sverige någonsin spelat med bästa tänkbara lag i VM-turneringarna. Slutspelet på andra sidan Atlanten kolliderar ju alltid med det Internationella ishockeyförbundets hockey-VM.

Hög prestige i varje möte med best of the best-lag.

Kanada Cup 1976 var första gången som Finland och Sverige möttes med tvättäkta proffs i uppställningen. Tre Kronor hade beydligt fler av dem och var solklar favorit. Då vann ändå Finland med 8-6 i en match som Sverige redan ledde med 4-1. Också Sverige kan vika sig.

Efter det prestigemötet har de bästa möjliga Lejonen slagit Tre Kronors motsvarande version i Kanada Cup 1991 och i OS 1998. I World Cup 2004 spelade lagen oavgjort i gruppspelet. Det var i praktiken ändå en seger för Finland, då oavgjort räckte för att vinna gruppen före just Sverige.

Tre Kronor har dragit de längre strået i Kanada Cup 1981 och 1987, i World Cup 1996 och i de tre senaste toppmötena mellan ärkerivalerna: i OS-finalen 2006, i OS-gruppspelet 2010 och i OS-semifinalen för drygt två år sedan. Sverige är även nu i Toronto klar favorit mot lillabror.

Första matchen satt kniven på Finlands strupe

Lejonen och Tre Kronor går in i matchen från helt olika utgångspunkter. Sverige öppnade turneringen övertygande mot Ryssland. Matchen slutade med uddamålseger och en liten panik i slutet, men i dryga 59 minuter var Tre Kronor bättre på allt i den matchen.

Finland å sin sida var chanslöst mot Team North America. Kanadas och USA bästa under 24-åriga NHL-spelare hämtade spelet in framför Lejonens mål och gjorde alla sina fyra strutar från nära håll. Alltså just från det området som Finland skulle hålla dem borta ifrån.

Med de här två matcherna i bagaget är det helt klart att Sverige ser ut som ett i överlag svårt byte för Lejonen.

Backarna största skillnaden – på pappret

Erik Karlsson vann backarnas poängliga i NHL säsongen 2015-2016. Även Oliver Ekman-Larsson och och Viktor Hedman rankas in bland de 10 bästa backarna i NHL. Förutom de här tre diamanterna hade över 20 svenska backar ordinarie spelplats i NHL förra säsongen.

Finland hade säsongen 2015-2016 totalt fyra backar som ”spelade uppe” i NHL: Olli Määttä, Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen och Jyrki Jokipakka. Esa Lindell smakade på NHL-tempot i några matcher med Dallas Stars. Tre Kronors bredd då det gäller elitbackar är överlägsen Finlands.

Ibland höjs röster som ifrågesätter NHL-statusens betydelse. Orsaken till att räkna landslagens NHL-spelare är ändå mycket enkel: alla toppspelare, åtminstone utanför Ryssland, vill spela i NHL. I praktiken spelar samtliga världens bästa spelare i NHL. Det syns på isen.

Bara tre backpar får speltid

Finland är ändå inte chanslöst i tisdagens nagelbitare mot Sverige. I World Cup spelar alla lagen i praktiken med sex backar. Lejonens tre toppbackar: Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen och Olli Määttä håller god NHL-klass.

Bakom dem kan ungdomsvärldsmästarna Esa Lindell och Ville Pokka när som helst ta följande steg på vägen mot toppen – det kan hända till exempel den här veckan. Slutligen kan Jyrki Jokipakka och den före detta NHL-spelaren Sami Lepistö ge lagets toppbackar gott stöd och andrum.

Anfallet har både djup och kvalitet

Alla som följer med hockey vet vid det här laget att Finland har en uppsjö av unga offensiva supertalanger. Om World Cup spelas igen om tre, fyra eller fem år, så är Lejonen en av den turneringens största favoriter. Patrik Laine och Sebastian Aho kan ändå blixtra till redan nu.

Om några år är för övrigt också våra nuvarande toppbackar i allra högsta grad forfarande med – och ytterst sannolikt betydligt bättre än de är idag. Några av dem kanske till och med hör till ligans elit då.

Anfallet är ändå relativt starkt just här och just nu: i Finlands World Cup-lag 2016. Hela åtta stycken NHL-centrar i uppställingen är en kvalitetsgaranti – en bra center kan axla alla offensiva roller. På den här punkten har Sverige inte ett lika stort övertag gentemot Finland.

Visst, bröderna Sedin och Nicklas Bäckström rankas in bland NHL:s elit, men skillnaden till Lejonens vassaste topp är inte så tydlig som poängligan berättar. Mycket har att göra med roller i laget.

Till exempel Mikko Koivu och Valtteri Filppula bär båda ett enormt ansvar för det defensiva spelet och i tuffa internationella matcher kan deras kvaliteter vara värdefulla. Och Alexander Barkov börjar redan vara färdig för att mäta sig med vem som helst, även i det offensiva spelet.

Mångsidiga centerforwards och välbärgade burväktare

Aleksander Barkov och Mikko Koivu är sina lags första centrar. Valtteri Filppula, Jori Lehterä, Erik Haula, Mikael Granlund, Leo Komarov och Teuvo Teräväinen kan samtliga lika väl spela som yttrar.

Jussi Jokinen och Joonas Donskoi är egentligen de enda renodlade yttrarna av spelarna som gjorde säsongen 2015-2016 i NHL.

Och så var det ännu det här med målvakterna: Pekka Rinne och Tuukka Rask delar inte på placeringen som världens tredje bäst betalda NHL-målvakt inför säsongen 2016-2017 av en slump. 7 miljoner dollar i årslön betalar man inte till osäkra kort. Visserligen heter den bästa betalda keepern Henrik Lundqvist...

Sportmagasinet ger en sista inblick i grannkampen på tisdag kl 21. Yle Fem och Arenan.

Läs också