Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt för bomber i New York gripen

Poliser efter gripandet av Ahmad Khan Rahami i New Jersey
Här greps Ahmad Khan Rahami Poliser efter gripandet av Ahmad Khan Rahami i New Jersey Bild: JUSTIN LANE/EPA New Jersey,USA,bombattentat i new york och new jersey,körbanor

Mannen som misstänks ligga bakom bomberna i New York och i New Jersey har gripits, rapporterar medier i USA. Gripandet skedde i Linden i New Jersey efter skottväxling med polisen.

En polis skadades i skottlossningen, men inte allvarligt.

Tjugonio människor fick lindriga skador då en bomb exploderade på Manhattan i lördags, medan bomben i New Jersey i lördags inte förorsakade några personskador. Också en andra bomb hittades i lördags på Manhattan.

Den misstänkte gärningsmannen är en 28 år gammal amerikansk medborgare i delstaten New Jersey.

Ahmad Khan Rahami, misstänkt och gripen för bombdåd i New York och New Jersey
Ahmad Khan Rahami Ahmad Khan Rahami, misstänkt och gripen för bombdåd i New York och New Jersey Bild: EPA/NEW JERSEY STATE POLICE misstänkt,New Jersey,bomber

Ahmad Khan Rahami kommer ursprungligen från Afghanistan.

Efterlysning

Han kunde gripas bara några timmar efter att polisen utfärdade en efterlysning och en bild på honom.

Polisen har utrett om sprängladdningarna i New York har något att göra med flera misstänkta rörbomber som senare hittades nära en tågstation i New Jersey. Polisen hittade flera misstänkta rörbomber i en ryggsäck nära tågstationen i staden Elizabeth i New Jersey. En av dem exploderade när polisen försökte desarmera den med hjälp av en robot i natt.

Säkerhetsmyndigheterna har inte hittat några belägg för att Ahmad Khan Rahami skulle vara involverad i någon större terrorgrupp. Polisen letar tillsvidare inte efter fler misstänkta men man utreder om någon annan kan ha varit inblandad i framställandet av bomberna.

Religionen blev viktig

Rahami övervakades inte av polisen.

Rahami ska ha rest till sitt forna hemland Afghanistan för flera år sedan. Då han återvände hade religionen börjat spela en större roll i hans liv än tidigare. Han odlade också skägg och började använda andra slags kläder, berättar en av hans barndomsvänner för nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Reuters har familjen Rahami flera gånger råkat i gräl med grannar på grund av oljud som har kommit från familjens restaurang.