Hoppa till huvudinnehåll

MOT: Golfaktier kan bli ett gissel

Vy över Kurk golfbana
Vy över Kurk golfbana Bild: Yle/Jonna Nupponen kurk golf

Det kan vara mycket svårt att bli av med sina golfaktier, och en del aktieägare har till och med kontaktat kriminella för att slippa aktierna och de kostnader som de för med sig.

Årsavgiften för att äga en andel i ett golfbolag rör sig kring 1 000 euro, och den avgiften är svår att bli av med trots att du inte alls spelar golf.

Hans Weckman, som är ordförande för golfplansföreningen i Finland, säger att golfaktierna kan bli ett stort problem om intresset för att spela golf upphör. Det kan ta åratal att bli av med aktierna.

Skumma affärer

Många ser sig till och med tvungna att sälja eller överlåta aktierna till kriminella personer som inte har någon som helst avsikt att betala årsavgifter till golfklubbar.

Den här skumraskverksamheten leder till stora förluster för golfklubbarna. Totalt rör sig förlusterna på över en halv miljon euro per år.

På Nordcenter i Raseborg befarar man att förlusten för i år stiger till 180 000 euro. På Kotojärvi Golf i Borgnäs har förlusterna uppgått till 300 000 euro per år.

Problemen med golfaktierna var temat för Yle-programmet MOT på måndagen den 19 september. Se programmet på Arenan (på finska).

Läs också