Hoppa till huvudinnehåll

Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.
I Svenska Yles pilotprojekt testade Michael Björklund och Matias Jungar att under 5 dagar leva på ultralokal mat. Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat. Bild: blindfire/jussi pernaa matias jungar,Michael Björklund

I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med. Här kan du läsa om hur veckan gick

Första dagen blev det grävling till middag! Till lunch något lite mer vardagligt, här hittar du recept: kantareller med blomkålskräm.

Strömsö

  • Söt saffransfocaccia

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta.

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.

  • Alternativ till julbordet

    Alternativ till det traditionella julbordet

    Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

Nyligen publicerat - Strömsö