Hoppa till huvudinnehåll

Orpo djupt oroad över läget - redo förbjuda extremrörelser

Petteri Orpo.
Petteri Orpo. Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet

Samlingspartiets ordförande finansminister Petteri Orpo säger sig vara djupt oroad över läget i Finland, med anledning av nyheten om att en nynazist misstänks för att ha misshandlat en ung man till döds.

Orpo uppmanar polisen att noggrannt analysera det skedda så att de skyldiga ska få stå för sina gärningar.

Han anser att det är hela samhällets angelägenhet att utrota fenomenet med att man tar till våld för att få igenom sin politiska agenda.

Orpo vill förbjuda extremrörelser och välkomnar åtgärder som öppnar för möjligheten att göra så.

- Jag är bekymrad över att extrema tankegångar fått fotfäste i vårt land på senare tid.

"En enda dylik händelse en risk för vårt land"

Orpo säger att extremhögerrörelser utgör ett verkligt hot för Finland och att en enda dylik händelse innebär en risk för vårt land, för det samhälle som vi är vana vid.

- Nu om någonsin behöver vi tolerans och sans. Den stora majoriteten som inte godkänner sådana här handlingar måste agera tillsammans och målmedvetet, säger Orpo.

Ministern påpekar att misshandeln visserligen är ett enskilt fall, men att det tyder på ökade motsättningar i samhället.

- Våldsamma extremorganisationer måste förbjudas, säger Orpo. Man kan inte försöka nå politiska mål genom att bruka våld.

Soini kortfattad

Utrikesministern, Sannfinländarnas ordförande Timo Soini (Sannf) kommenterar händelsen mycket kortfattat på sin blogg.

"Oskuld skadar inte. Våld är fel, också att hota med våld är fel. För mig är människolivet heligt från vaggan till graven. De senaste dagarnas händelser både i Otanmäki och Helsingfors är entydigt fel. Enligt mig och enligt Sannfinländarna."

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes