Hoppa till huvudinnehåll

På snickeriet i Jakobstad får dagen mål och mening

Från snickeriet i Jakobstad
Mikael Kackur och Tom Enlund. Från snickeriet i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,snickeriet

På snickeriet som drivs i staden Jakobstads regi jobbar 20 personer som saknar jobb eller studieplats. Snickeriet är en plats som får människor som gått hemma länge att resa sig ur soffan och hitta gnistan igen.

- De tycker att det är roligt att komma hit och nog får de gnistan tillbaka när de får ta något i händerna och göra nåt igen. Många av de som jobbar här säger att jobbstarten innebar att de tog sig upp ur soffan och dagen fick åter en rytm, säger Tom Enlund som jobbar på snickeriet.

Från snickeriet i Jakobstad
Från snickeriet i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,snickeriet,målning (ytbehandling),staket

Tom Enlund och Mikael Kackur leder arbetet och på snickeriet utför man arbeten för staden Jakobstads räkning. Här jobbar 20 personer i åldrarna 18 till 57 år. Just nu tillverkas många meter staket till muséet.

Ett arbetsgäng står och målar staket och en annan grupp är ute vid hamnen i Ådön och röjer sly när Yle hälsar på.

Snickeriet är en språngbräda

Man måste inte ha en bakgrund i snickeribranschen för att komma till snickeriet.

- Vi försöker hitta arbetsuppgifter som passar deras intressen. Men snickeriet är ingen ändstation. Tanken är att de som jobbar här ska fortsätta vidare till jobb eller studier. Två har redan fått studieplats och några har hittat jobb, säger Mikael Kackur.

Snickeriet grundades för att man ville skapa platser åt långtidsarbetslösa personer. Under 2015 betalade staden Jakobstad 95 000 euro per månad i delfinansiering av arbetsmarknadsstöd för långtidsarbetslösa. Nu ser läget bättre ut säger personalchef Maria Kapténs.

Från snickeriet i Jakobstad
Från snickeriet i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,snickeriet

- I vår och i sommar har böterna sjunkit betydligt. Och jag är mycket nöjd med snickeriet, Tom och Mikael har gjort ett jättebra jobb, säger Maria Kapténs.

Från snickeriet i Jakobstad
Tom Enlund och Maria Kapténs. Från snickeriet i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,snickeriet

Nu fortsätter staden att satsa på sysselsättande åtgärder.

- Vi vill gärna samarbeta med yrkesutbildningen för att skapa möjligheter för de arbetslösa att prova på hur det skulle vara att studera. Att de skulle få prova på utan dramatik. Vi vill också utveckla studier med låg tröskel i samarbete med Arbis och Työväenopisto, säger Kapténs.

"Alla är olika"

Planer finns också på att intensifiera samarbetet med läkare.

- De som är för dåliga i skick för att arbeta borde få hjälp på bästa sätt. De borde inte finnas i kategorin långtidsarbetslösa, säger Kapténs.

Planer finns också för motionsgrupper och olika lågtröskel-aktiviteter. Det viktigaste är att få dem som varit utan sysselsättning att komma igång.

Från snickeriet i Jakobstad
Från snickeriet i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,snickeriet

- Först måste vi få dem att komma igång, man kan inte börja med att kräva en massa prestationer. Alla människor är olika och har olika problematik. Det finns inte en patentlösning som passar alla utan vi måste skapa individuella lösningar, säger Maria Kapténs.

Sysselsättningsenheten inom staden ska omorganiseras. De sex personer som jobbar med sysselsättningsarbete ska bilda en egen enhet under en egen förman.

- Sysselsättningsenheten kommer att bli på samma nivå som lönearbetet och arbetarskyddet, säger Kapténs.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten