Hoppa till huvudinnehåll

Putins parti tog brakseger i dumavalet

President Putin, i sällskap av premiärminister Medvedev, besöker Enade Rysslands valfunktionärer.
President Putin, i sällskap av premiärminister Medvedev, besöker Enade Rysslands valfunktionärer. President Putin, i sällskap av premiärminister Medvedev, besöker Enade Rysslands valfunktionärer. Bild: EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN POOL Vladimir Putin,Enade Ryssland,dumavalet 2016,Ryssland

I Ryssland fick president Vladimir Putins stödparti, Enade Ryssland en brakseger i gårdagens dumaval. Då så gott som alla röster har räknats meddelade valkommissionen att Enade Ryssland har fått över 54 procent av rösterna.

- Vi kan säga med säkerhet att partiet har uppnått ett mycket gott resultat; det har vunnit, sade Putin redan då han besökte Enade Rysslands högkvarter sent på söndag kväll i sällskap av premiärminister Dmitrij Medvedev.

- Vi vet att livet är hårt för folk, problemen är många, många olösta problem. Trots det så får vi det här resultatet, fortsatte Putin.

Med 54,3 procent av rösterna ser Enade Ryssland ut att få 338 av dumans 450 platser. Med stor egen majoritet kan Enade Ryssland stärka sin dominans över duman ytterligare.

Det är Putins fortsatta popularitet som ger Enade Ryssland så gott resultat och resultatet, i sin tur, verkar bli en bra språngbräda för Putin inför presidentvalet 2018. De flesta bedömare tror att han kommer att ställa upp för ännu en presidentperiod.

Ingen egentlig opposition över spärren

De Kremlkontrollerade oppositionspartierna - högerpopulistiska LDPR och kommunisterna har fått drygt 13 procent av rösterna vardera. Partiet Ett rättvist Ryssland låg på drygt 6 procent.

Alla de här tre partierna tenderar att rösta med Enade Ryssland i alla viktiga frågor i duman och undviker all kritik mot Putin.

Inget av de egentliga oppositionspartierna kom över femprocentsspärren.

Oppositionen får sällan någon tv-tid och förtalas systematiskt av statliga medier.

Rapporter om valfusk

Valdeltagandet låg på knappt 48 procent. Det är över tio procentenheter lägre än vid dumavalet 2011.

Det förekom en hel del rapporter om valfusk under valdagen. Exempelvis valorganisationen Golos publicerade videon som visade hur valfunktionärer proppade in färdigt ifyllda valsedlar i valurnor.

Nyhetsbyrån Reuters utsända såg hur väljare röstade i en vallokal i Mordvinien, i Volgaområdet och sedan kom tillbaka en stund senare och röstade igen.

Till och med statskontrollerad rysk tv visade en del valfusk.

Trots det ansåg valkommissionen igår kväll att det inte förekommit fusk i så stor skala att det nödvändigtvis skulle behöva utredas.

I förra dumavalet 2011 ledde valfusket till stora demonstrationer mot Putinregimen. Då segrade Enade Ryssland med drygt 49 procent av rösterna.