Hoppa till huvudinnehåll

Vasa centralsjukhus kan förlora canceroperationer

Hjärtkirurger opererar
Arkivbild. Hjärtkirurger opererar Bild: Yle/Sofi Nordmyr hjärtkirurger

Vasa centralsjukhus kan bli av med merparten av operationsverksamheten om social- och hälsovårdsministeriets utredning blir verklighet.

Det finns nämligen långtgående planer på att koncentrera de flesta rutinmässiga operationer till de tolv föreslagna fulljoursjukhusen eller endast de fem universitetssjukhusen.

Bland annat skulle bröstcancer- och tjocktarmscanceroperationerna koncentreras till fulljoursjukhusen, det visar en kartläggning som Yles finska nyheter har gjort.

Operationerna som rör lungcancer, prostatacancer och ändtarmscancer skulle koncentreras till universitetssjukhusen, eller till fulljoursjukhusen om man gör minst 50 operationer per år.

- Huvuddelen av kirurgin försvinner från Vasa. Dessutom försvinner onkologin eftersom cancervården centraliseras, säger Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

BB kan dras in

Det här kan ha mer långtgående konsekvenser. Omsorgsminister Juha Rehula (C) har hela tiden talat för att förlossningarna fortsättningsvis ska skötas på centralsjukhusen.

- Frågan är om det är någon vits med det - man blir tvungen att joura men får inte göra någonting annat, säger Honga.

Förlossningarna kräver en viss jourberedskap - men om man inte annars gör kirurgiska ingrepp på sjukhuset blir läkarens roll i så fall endast att uttryckligen joura. Ett sådant upplägg blir också väldigt dyrt.

Motiveras med kvalitet

Ministeriets planer kommer inte som någon överraskning för Honga.

- De här planerna har varit kända länge. Redan när jag fick frågan för ett år sedan sa jag att över hälften av volymen när det gäller operationerna försvinner från Vasa. Det är därför det är så viktigt att få fulljourstatus, säger Honga.

Planerna på att koncentrera operationer motiveras bland annat med högre kvalitet på vården, och att det ska vara lättare att rekrytera läkare.

- Då det gäller kvaliteten på vården har Vasa centralsjukhus konsekvent placerat sig i topp i undersökningar gjorda av Institutet för hälsa och välfärd (THL), säger Honga.

- Läkarrekryteringen är ett problem, det beror delvis på att specialiteterna blir allt smalare. Det gör att man måste ha fler läkare anställda.

En annan viktig aspekt är tillräcklig volym. Det behövs för att inte bara läkare utan också resten av operationsteamet ska upprätthålla sin expertis och rutin.

Här kan du läsa Yles kartläggning om hur operationerna koncentreras till vissa sjukhus.

Uppdaterad 19.9 kl 10.25 med kommentarer av Göran Honga.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten