Hoppa till huvudinnehåll

"Arbetslöshet drabbar hela familjen"

familj på promenad
Det här är en berättelse om arbetslöshet. familj på promenad Bild: Nadine Mabinda pappa

Hur skall vi klara av att försörja oss? Min 20-åriga man har nu varit arbetslös i två år. Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Min man slapp militären på grund av dålig rygg, så han kan inte ta vilket arbete som helst. Men det enda han vill är att få ge sig ut i arbetslivet. Han vill verkligen jobba!

Vi pratar ofta om vår situation, om ångesten över framtiden och speciellt om hur vi ska kunna lösa situationen.

Jag vet inte hur mycket till vi kommer orka.

TE-byrån har nu i ett års tid nekat min man arbetslöshetspenning och varje månad är som en mardröm. Hur ska vi till slut ha råd med mat ens?

Vi har en dotter på 20 månader och vi båda går med dåligt samvete varje dag. Min man söker flera jobb i veckan, men oftast kommer ett meddelande där det står "tyvärr, tjänsten har redan blivit tillsatt".

Jag vet inte hur mycket till vi kommer orka, Det enda vi vill är att kunna få känna känslan av att göra något med vår vardag.

I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Är du själv arbetslös?

Om du är eller varit arbetslös så har du en helt egen berättelse. Du får väldigt gärna dela den med oss. Och det kan du göra helt anonymt. Om du vill att redaktionen eventuellt kontaktar dig en för vidare diskussion och intervju kan du lämna dina kontaktuppgifter.

Vi kommer uppmärksamma en del av berättelserna senare i veckan här på Yle Vega.

Läs också