Hoppa till huvudinnehåll

ÅUCS börjar behandla tumörer i livmodern med ultraljud

Åbo universitetscentralsjukhus.
Åbo universitetscentralsjukhus. Bild: Yle/Lotta Sundström åbo universitets centralsjukhus

ÅUCS meddelar i ett pressmeddelande att man som första sjukhus i Finland börjar använda ultraljud för behandling av tumörer i livmodern.

Ultraljudsundersökning kan ersätta operation som behandling för myom, som är en vanlig livmodertumör. Godartade myom berör upp till två av tre kvinnor.

De kräver vanligtvis inte vård och påverkar inte fertiliteten, men i vissa fall kan de orsaka skada. I såna fall måste man operera, och i värsta fall måste hela livmodern tas bort.

Med hjälp av magnetbildsstyrt ultraljud kan man nu undvika operation för att bevara kvinnans möjligheter att få barn.

Myom är ovanligt hos unga kvinnor, men graviditeter i fyrtioårsåldern är inte ovanliga nuförtiden och en fyrtioåring kan ha flera myom som påverkar fertiliteten.

Åbo Underrättelser var först ut med nyheten.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland