Hoppa till huvudinnehåll

Forskaren och aktivisten Andy Hall döms till villkorligt fängelse

Finnwatchforskaren Andy Hall
Finnwatchforskaren Andy Hall Bild: EPA Andy Hall,finnwatch

Forskaren och aktivisten Andy Hall har fällts i en thailändsk domstol efter att ha granskat arbetsförhållanden vid livsmedelsfabriker.

Rättsprocesserna mot Hall pågick i över tre års tid. Han döms för ärekränkning och databrott till fyra års villkorligt fängelse och böter på knappt 4 000 euro.

Innan domen föll konstaterade Hall att det är fråga om att skrämma upp aktivister.

– Det här är ett sätt att skrämmas och tysta ner aktivister.

– Det handlar inte bara om den här ena fabriken och det här ena fallet. Det handlar också mera allmänt om att stoppa aktivister, sade Hall.

Hall arbetade för finländska Finnwatch, som undersöker under hurdana förhållanden de livsmedel som säljs i Finland produceras.

Rapporten visade många missförhållanden vid Natural Fruits saftfabrik. Den utländska arbetskraften hade bland annat alltför långa arbetsdagar. Dessutom förekom barnarbetskraft.

Natural Fruit tolererade inte den negativa publiciteten. Men istället för att dra Finnwatch inför rätta, anklagades Hall.

Finnwatch är chockad över domen

– Vi är chockade över domstolens beslut och vi hade inte kunnat räkna med ett så strängt straff. Det är en sorglig dag för de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten i Thailand, säger Finnwatch verksamhetsledare Sonja Vartiala.

Finnwatch väntar på noggrannare analys av dagens dom och fortsätter stöda Hall i rättsprocessen.

– Vi har tillsvidare väldigt lite information vad gäller motiveringen till domslutet, säger Vartiala.

Andy Hall kommer att överklaga fängelsedomen.

Natural Fruit har i två civilrättsliga processer krävt skadestånd på ungefär tio miljoner euro.

Skadeståndsprocesserna har väntat på behandling i väntan på att Bankok South Criminal Court skulle döma eller frikänna Andy Hall.

Läs mera:

Slavarbetare pressar vår ananassaft

Tre av fyra finländska matvarukedjor har tagit kritiken om att deras underleverantörer i Thailand behandlar sina arbetare illa på allvar, uppger Finnwatch i en ny rapport. Men det betyder ändå inte att så värst mycket konkret har förändrats i Thailand på ett år.


Läs mera:

Ananasjuicens bittra eftersmak

När det kom fram att Pirkkas, Eldorados och Rainbows ananasjuice tillverkades i Thailand under omänskliga arbetsförhållanden blev det stor uppståndelse i Finland. K- och S-kedjorna skickade omedelbart sina inspektörer på plats. Det handlade om allvarliga missförhållanden; bland annat barnarbetskraft. Men på den thailändska fabriken ångrade man ingenting. Till slut bröt de finländska juiceförsäljarna alla kontakter med det thailändska företaget som i sin tur angrep Andy Hall, mannen som avslöjade missförhållandena.


Uppdaterad kl. 7.20 med Sonja Vartialas kommentarer.
Uppdaterad kl. 11.10 med information om kommande skadeståndsprocesser.