Hoppa till huvudinnehåll

Ikväll gäller det - ska Helmarit ta sig till EM 2017?

Maija Saari, kapten i damlandslaget i fotboll, Hfors i september 2016
Landslagskaptenen Maija Saari har spelat närmare 100 damlandskamper sedan debuten 2007. Maija Saari, kapten i damlandslaget i fotboll, Hfors i september 2016 Bild: Yle Maija Saari,fotbollsspelare,helmarit

Många minns med vemod den där ena höstdagen år 2004, då Finlands damer säkrade en plats till EM-slutspelet i fotboll sommaren 2005 i England. Finland klev in i Europaeliten och har sedan dess spelat EM tre gånger till. År 2016 har damfotbollsvärlden förändrats.

Fotbollsdamernas debut i EM-sammanhang gick över förväntan. Finland tog sig till semifinal med ett lag där Anne Mäkinen, Laura Kalmari, Sanna Valkonen och Jessica Julin hörde till stjärnorna. Tyskland vann guld, Norge silver, Sverige och Finland delade på tredje platsen.

Fyra år senare var Finland värdnation och Helmarit direktkvalificerade. Damfotbollen växte så det knakade och de deltagande ländernas antal utökades från åtta till tolv. Finland föll ut i kvartsfinal, Tyskland vann guld igen, England tog silver och Norge och Nederländerna delade på bronset.

Efter att Michael Käld lotsat damlandslaget åren 2001-2009, trädde nuvarande tränaren Andrée Jeglertz till år 2010.

Konkurrensen hårdnar

I Sverige år 2013 lyckades finskorna inte vinna en enda match och föll ur turneringen redan efter gruppspelet. Tyskland var bäst igen, Norge vann silver, medan Sverige och Danmark gick förlorande ur semifinalerna.

Mellan åren 2004 och 2010 var Finlands damer rankade nr. 16 i världen, därefter har det gått utför. På den senaste listan ligger Finland på 28:e plats bland de 134 nationer som haft något slag av landslagsverksamhet under de senaste 18 månaderna.

Då EM nästa sommar avgörs i Holland, är det den tolfte upplagan av dam-EM och samtidigt den största. Nu kvalificerar sig hela 16 lag. Men för Finland är en slutspelsplats idag allt annat än självklar.

Elva lag EM-klara

Klara för EM redan före den sista kvalmatchen är bland andra debutanterna Schweiz, Skottland och Belgien. Kvalificerade förutom värdnationen Nederländerna är också Tyskland, Norge, Sverige, Frankrike, England, Spanien och Island. I kvalet har rekordmånga nationer deltagit, 46 stycken.

Det har talats om hur mycket hårdare konkurrensen inom damfotbollen blivit då fler nationer börjat ta damfotbollen på allvar. Speciellt snabbt har utvecklingen gått i länder där herrfotbollen och därmed fotbollskulturen är stark.

Samtidigt har man en känsla av att mycket gjorts rätt också här i Finland.

Varför räcker inte Finland till egentligen?

Med undantag av endast en handfull spelare, har samtliga spelare i den trupp som är med i de två sista EM-kvalmatcherna spelat både EM- och VM-slutspel som juniorer.

Finlands lagkapten Maija Saari, 30, hör till den grupp som var med i U20-VM i Ryssland 2006, tillsammans med bland andra Linda Sällström, Anna Westerlund och Tinja-Riikka Korpela. Enligt Saari en upplevelse som hos spelarna väckte en enorm vilja att gå ännu längre och att nå framgång även som damspelare. Så är många av spelarna från den truppen fortfarande kvar i landslaget och fortfarande verksamma i klubbar utomlands.

Stor omsättning och kraftig föryngring

Idag utgörs halva Helmarit-truppen av spelare som var med i U20-VM i Kanada för två år sen.
Då spelade alla ännu i den inhemska damligan. Idag, bara två år senare, har spelarna spritts över världen.

Sanni Franssi, damlandslaget i fotboll, Hfors i september 2016
Målfarliga Sanni Franssi gjorde ett av Finlands två mål i förlustmatchen mot Portugal i fredags. Sanni Franssi, damlandslaget i fotboll, Hfors i september 2016 Bild: Yle Sanni Franssi,fotbollsspelare,helmarit

Sanni Franssi hittar man i Schweiz, Juliette Kemppi i Norge, Nora Heroum i Danmark, Adelina Engman, Iina Salmi och Jenny Danielsson i Sverige, Emma Koivisto och Natalia Kuikka i USA, och så vidare.

Spelarna i dagens finländska damlandslag i fotboll måste med andra ord ha fått en högklassig fotbollsfostran då de som juniorer nått fram till sin åldersklass VM-turnering.

Efter det har de gjort precis det man förväntat sig av dem, sökt sig till goda klubbar i starka fotbollsnationer, för att bli ännu skickligare spelare.

Så varför är Helmarit inte redan klara för EM-slutspelet 2017?

Visst har EM-kvalet bjudit på klara segrar över både Irland och Montenegro, men mot Spanien och Portugal har laget inte räckt till. Oavgjort på hemmaplan mot Portugal i somras sågs som en smärre missräkning, medan tvåmålsledningen som förvandlades till en uddamålsförlust på bortaplan i fredags inte borde ha fått ske.

Dagens Helmarit borde kunna prestera bättre än så.

Ikväll gäller det

I tisdagens avslutande omgång i EM-kvalet delas ännu fyra slutspelsplatser ut, medan två lag kommer att göra upp om den 16:e och sista platsen i en playoffmatch.

I Finlands grupp är Spanien klart för EM, medan Helmarit ikväll kan säkra sin andra plats genom att spela minst oavgjort mot just Spanien. Beroende på hur matcherna slutar i de övriga grupperna går Finland i så fall antingen direkt till EM eller till play-off mot en annan grupptvåa. Förlorar Finland samtidigt som Portugal vinner över Irland är loppet kört.

Iina Salmi, damlandslaget i fotboll, H:fors i september 2016
Iina Salmi spelar till vardags i FC Rosengård i Malmö tillsammans med stjärnspelare som brasilianska Marta och svenska Lotta Schelin. Iina Salmi, damlandslaget i fotboll, H:fors i september 2016 Bild: Yle Iina Salmi,fotbollsspelare,damlandslaget i fotboll 2016

Matchen mellan Spanien och Finland tisdag 20.9 kan ses direkt i Yle Arenan kl. 20.00 och i TV2 kl. 22.20. I Sportmagasinet samma kväll berättar Maija Saari, Sanni Franssi, Iina Salmi och Emma Koivisto om att ta steget ut i världen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport