Hoppa till huvudinnehåll

Kubaner får stränga straff för våldtäkt

Kubaner dömda för våldtäkt
Kubaner dömda för våldtäkt Bild: Yle Kuba,våldtäkt

Fem av de sex kubanska volleybollspelarna som stod åtalade för våldtäkt dömdes till fängelse.

Birkalands tingsrätt har gett sin dom i fallet med de sex våldtäktsmisstänkta kubanska volleybollspelarna.

Enligt rätten har fem av de sex åtalade gjort sig skyldiga till grov våldtäkt på ett hotell i Tammerfors i somras.

En av de åtalade befriades helt från åtalen. Rätten ansåg att han hjälpt de andra att dölja våldtäkten, men misstanken om att han skulle ha deltagit i våldtäkten baserade sig på andrahandsuppgifter.

Fyra av volleybollspelarna dömdes till fem års fängelse för grov våldtäkt, en av de åtalade dömdes till fängelse i tre år och ett halvt år för samma brott.

Sex landslagsspelare i det kubanska laget i volleyboll åtalades i början av juli för att ha våldtagit en kvinna på ett hotell i Tammerfors.

Fem av männen har varit häktade sen juli, den sjätte av männen friades i slutet av augusti.

Tre medgav samlag

Offret för våldtäkten är en vuxen finländsk kvinna. Rättegången fördes bakom lyckta dörrar, men tingsrätten har gett ett offentligt utlåtande om domen.

De tre åtalade som fick långa domar har medgett att de haft samlag med offret. Enligt de åtalade har det ändå skett i samförstånd med offret.

Tingsrätten ansåg ändå att det fanns bevisning för att samlaget skedde mot offrets vilja.

Två av de dömda bestred att de haft könsumgänge med offret, men enligt rätten fanns det bevisning för att det skett, och att umgänget varit mot offrets vilja.

Enligt tingsrätten ändrades de åtalades berättelser på flera punkter då förhören fortskred. Deras berättelser skiljde sig dessutom från varandra.

Under rättegången bestred de åtalade åtalen samt krävde att åtalen helt skulle förkastas.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes