Hoppa till huvudinnehåll

Lindén: Omöjligt att koncentrera kirurgin till Helsingfors

Vårdpersonal utför hjärtoperation
Alla nyländska operationer kan inte göras i Helsingfors i dagsläget eftersom det inte finns tillräckligt med plats. Vårdpersonal utför hjärtoperation Bild: Yle/Sofi Nordmyr Vasa centralsjukhus,Operation,hjärtkirurgi,kirurg

En färsk utredning föreslår att alla operationer i Nyland görs i Helsingfors. I dagsläget är det här inte möjligt, säger vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

En utredning från Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att de flesta rutinmässiga operationerna koncentreras till de tolv föreslagna fulljourssjukhusen eller till och med endast till de fem universitetssjukhusen.

I Nyland skulle det betyda att operationer görs bara i Helsingfors. I dag är det ändå inte möjligt, säger Aki Lindén som är vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

"Allt ryms inte i huvudstadsregionens sjukhus"

Nyland är ett stort område och i dagsläget finns det inte plats att sköta alla operationer vid de tre stora sjukhusen i huvudstadsregionen, det vill säga Helsingfors universitets centralsjukhus, Jorvs sjukhus i Esbo och Peijas i Vanda, säger Lindén.

I dag utförs operationer även vid sjukhusen i Raseborg, Lojo, Borgå och Hyvinge.

Enligt Lindén kan HNS också i fortsättningen bestämma arbetsfördelningen inom det egna verksamhetsområdet, också när det gäller operationer och jour.

- Till exempel prostatacancer kan skötas på ett sjukhus, bröstcancer på ett annat och ledprotesoperationer på ett tredje.

Läs mera:

Uppföljningsavdelningen på VNS.

Krävande protesoperationer riskerar försvinna från Raseborgs sjukhus

Knä- och höftprotesoperationerna försvinner från Raseborgs sjukhus om social- och hälsovårdsministeriets utredning blir verklighet. Det säger sjukhusets chefsläkare Sune Lang.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland