Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea lär ha testat ny raketmotor för satelliter

Nordkorea skjöt i december år 2012 upp en satellit i omlopp kring jorden med rymdraketen UNHA-3. Omvärlden betraktade satellituppskjutningen som ett bannlyst missiltest
Nordkorea skjöt i december år 2012 upp en satellit i omlopp kring jorden med rymdraketen UNHA-3. Omvärlden betraktade satellituppskjutningen som ett bannlyst missiltest Nordkorea skjöt i december år 2012 upp en satellit i omlopp kring jorden med rymdraketen UNHA-3. Omvärlden betraktade satellituppskjutningen som ett bannlyst missiltest Bild: EPA/YONHAP Nordkorea,raketer

Nordkorea säger sig ha utfört ett lyckat test av en ny typ av raketmotor.

Landets ledare Kim Jong Un som lär ha bevittnat testet, uppmanade missilexperter att påskynda avfyrandet av en satellit så att det kan ske så snabbt som möjligt.

Det har förekommit spekulationer om att Nordkorea kan skjuta upp en ny satellit i rymden med en raket på det styrande Arbetarpartiets årsdag den 10 oktober.

Raketer som Nordkorea använder är i praktiken ballistiska långdistansmissiler som har har förbjudits av FN:s säkerhetsråd.

Såkerhetsrådet har också utlyst fem omgångar av sanktioner mot Nordkorea på grund av landets missil- och kärnvapentest.

Ovanligt många tester i år

Nordkorea har i år utfört ovanligt många missiltest i ett försök att utveckla lättare medeldistansmissiler och interkontinentala långdistansmissiler som till och med kunde nå Nordamerika.

Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA hävdar att det senaste testet innebär att "man kan skjuta upp olika slag av satelliter i omlopp kring jorden."

Sydkoreanska forskare säger att nordkoreanerna ständigt närmar sig sitt mål att utveckla fungerande interkontinentala missiler.

- Nordkoreas rymdprogram riktar sig in på att utveckla avfyrningsramper som kan användas för missiler snarare än att man försöker utveckla hyggliga satelliter, säger den sydkoreanska rymdexperten Chae Yoen Sok.

Försöker också utveckla ubåtsmissiler

Nordkorea meddelade nyligen att man hade utfört en femte kärnprovsprängning då man gjorde ett lyckat test med en kärnstridsspets som kan fästas vid en långdistansmissil.

Utländska experter betvivlar fortfarande att Nordkorea faktiskt har det tekniska kunnandet att miniatyrisera kärnstridsspetsar på ett säkert sätt.

Enligt sydkoreanska experter är det ändå sannolikt att nordkoreanerna kan utveckla en sådan teknologi före år 2020.

Nordkorea försöker samtidigt utveckla kapacitet att avfyra ballistiska medeldistansmissiler från ubåtar.

Det skulle ge landet möjlighet att avfyra missiler långt från den koreanska halvön och att hämnas eventuella attacker mot missilbaser i Nordkorea.

USA och Kina överens om samarbete

USA:s president Barack Obama och Kinas premiärminister Li Keqiang kom överens om närmare samarbete i fråga om Nordkorea.

Kina har en nyckeställning i egenskap av Nordkoreas främsta allierade och handelspart.

Över 70 procent av Nordkoreas export går till Kina som förser nordkoreaanerna med energi och dagligvaror.

USA hoppas att Kina ökar trycket efter den femte kärnprovsprängningen den här månaden.

Kina har stött sanktioner i säkerhetsrådet men har inte övervakat dem effektivt vilket har gett ledarna i det slutna Nordkorea många kryphål för att lindra effekten av sanktionerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes