Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä fördömer riksdagsledamöters kontakter med extremrörelser

Juha Sipilä
Juha Sipilä Bild: Yle Juha Sipilä

Statsminister Juha Sipilä (C) fördömer kontakter mellan riksdagsledamöter och extremrörelser. Enligt Sipilä får riksdagsledamöter inte ha den typens samröre.

Sipilä intervjuades i kväll i Yles A-studio.

Enligt statsministern är ett förbud mot Finska motståndsrörelsen ett helt realistiskt alternativ. Rörelsen är aktuell nu eftersom en man misshandlades till döds i samband med att organisationen hade haft en manifestation vid järnvägsstationen i Helsingfors.

- Det här var nog ett hårt uppvaknande. Och som statsminister måste man alltid fundera på om det har gjorts tillräckligt. Skulle man helt och hållet kunna förbjuda vissa symboler?

- Jag känner inte till riksdagsledamöternas eventuella förbindelser med extrema rörelser, men jag anser att riksdagsledamöter inte får ha sådana kontakter.

"Regeringen är enig i sitt fördömande"

Helsingin Sanomatskriver att man kan hitta direkta eller indirekta kontakter mellan sannfinländare och åtminstone fem grupperingar som hör till extremhögern

Enligt Sipilä är regeringens linje i den här frågan helt klar. Det finns inga avvikande åsikter i frågan.

- Vi har från början fördömt extremrörelsers våldsdåd, och det är helt klart att vi gör det i fortsättningen också.

Kritik mot hopkoppling av två helt olika händelser

Statsministern har fått kritik för att i sin blogg ha jämfört två helt olika våldsdåd - det vill säga dödsmisshandeln vid järnvägsstationen i Helsingfors och dråpet i Otanmäki, i Kajana. I Otanmäki är det två asylsökande som misstänks för dråp.

Kritikerna frågar varför varför man jämför organiserat våld som understöds av en rasistisk organisation med ett fall som inte uppges ha haft sådana kopplingar.

Sipilä säger att han inte hade som avsikt att dra paralleller mellan de båda fallen utan att han lyfte fram dem eftersom de båda hade väckt uppmärksamhet.

- Dessa båda fall har lett till oro och rädsla och det har frågats varför fallet i Otanmäki inte har fått särskild uppmärksamhet. Jag hade inte tänkt sammankoppla de här helt olika fallen. Det som hände i Otanmäki är ett brutalt brott mot liv utan några synliga politiska motiv. Det här [misshandeln] handlar däremot om ett hatbrott som utförts av en politisk extremrörelse.

"Jag befann mig inte ens i landet"

Sipilä har också kritiserats för sin långsamma reaktion.

Enligt statsministern finns det en naturlig förklaring på det; han befann sig inte i landet under veckoslutet.

- Det beror på att jag kom sent hem från utlandet förra natten. Det var svårt för mig att visa mig inför kameror eftersom jag ju inte ens befann mig i landet.

- Sipilä säger att han satt på flygplatsen och skrev den bloggtext som har väckt diskussion.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes