Hoppa till huvudinnehåll

Wallin: Beredskapsnivå för räddningshelikoptrar ännu olöst fråga

NB Superpuma i Åbo
Gränsbevakningens räddningshelikopter super puma. NB Superpuma i Åbo Bild: Yle/Maud Stolpe nb superpuma,Åbo

I framtiden kan räddningshelikoptrar som nattetid och i dåligt väder rycker ut till skärgården göra det från Helsingfors i stället från Åbo.

Planerna på att skära ner flygledningen i Åbo ingår i inrikesministeriets redogörelse för den inre säkerheten från i våras.

Men det innebär inte med säkerhet att räddningsberedskapen i Åbo försämras, tror riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP).

- Jag tror att den här frågan borde gå att lösa så att beredskapsnivån på Skärgårdshavet inte sänks, inte ens under stormiga eller blåsiga förhållanden.

Stefan Wallin.
Stefan Wallin, arkivbild. Stefan Wallin. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Stefan Wallin,Svenska folkpartiet i Finland

Vad som ger skäl att tro på en dylik lösning, vill Wallin inte precisera.

- Behandlingen av frågan är på hälft så jag kan inte säga mer än att det åtminstone hos en del riksdagsledamöter finns en ambition att försöka hitta en lösning som minimerar förändringarna när det gäller utryckningsberedskapen och Skärgårdshavet.

Ska man se de här planerna som, förutom en följd av att gränsbevakningen sparar, också ett resultat av att allt mer resurser satsas närmare östgränsen?

- Nog handlar det delvis om en geografisk överflyttning av resurser, från väster till öster. Det kan man i och för sig förstå, men frågan är om det är ett tillräckligt argument för att skära ner på utryckningsberedskapen i Skårgårdshavet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland