Hoppa till huvudinnehåll

300 000 somaliska småbarn är akut undernärda

Ett undernärt barn får hjälp i Wajir i nordöstra Kenya 20.1.2006
Ett undernärt barn får hjälp i Wajir i nordöstra Kenya 20.1.2006 Bild: EPA/STEPHEN MORRISON undernäring,Svält,hungersnöd,Kenya

Fem miljoner somalier får inte tillräckligt med mat. De minsta barnen drabbas värst. FN rapporterar att ungefär 300 000 barn som inte ännu fyllt fem är akut undernärda.

Hungersnöden i Somalia beror på både torka och häftiga översvämningar i södra och mellersta Somalia som är landets kornbod. Men situationen förvärras betydligt av att de långvariga oroligheterna tvingat människor att lämna sina hem.

Interna flyktingar lider värst av bristen på mat. Somalia har ungefär 1,1 miljoner interna flyktingar.

- Vi beslöt att återvända hem frivilligt, men det var fel beslut. Det lilla vi hade i pengar tog slut och sedan dess har vi inte fått någon hjälp att överleva, berättar sexbarnsmamman Amina Nur för nyhetsbyrån AP.

Enligt reportern ser barnet i hennes famn ut att vara svårt undernärt.

Kenya hotar tömma världens största flyktingläger

Nur tillhör dem som nyligen återvänt från flyktinglägret Dadaab i grannlandet Kenya. Flyktinglägret är världens största flyktingläger.

Kenya anser att jihadistgruppen al-Shabaab har använt flyktinglägret som sin bas också för attacker i Kenya och nu hotar Kenya att stänga det enorma flyktinglägret helt.

Det skulle förvärra situationen i Somalia ytterligare.

Många av de återvändande flyktingarna samlas i exempelvis huvudstaden Mogadishu i provisoriska läger. De saknar skydd och får inte mycket hjälp från hjälporganisationer.

- Livet här är en mardröm. Bara hunger och bomber, säger Ahmed Mohamed till AP. Han tillhör dem som återvänt från Dadaab, men en vecka efter återkomsten dödades hans hustru i ett självmordsattentat.

Peter de Clercq som är FN:s koordinator för humanitär hjälp i Somalia säger att det finns beredskap för att öka hjälpen. Men han konstaterar också att man fått in bara drygt 30 procent av det bistånd som FN skulle behöva för att ge den nödvändiga hjälpen till somalierna just nu.

Läs också